Voorzitter lagerhuis NY aangeklaagd voor corruptie

Begin februari werd Sheldon Silver, één van de langstzittende Democratische voorzitters (sinds 1994) van het lagerhuis van de staat New York, aangeklaagd voor corruptie. Naast zijn politieke functie zou hij zijn rijkdom niet zozeer vergaard hebben als letselschade advocaat, maar door miljoenen aan steekpenningen op te strijken. Zo zou hij commissie opgestreken hebben van een advocatenkantoor, dat hij aanbeval bij projectontwikkelaars en zou hij subsidies hebben toegespeeld aan een arts, die asbestpatiënten doorverwees naar een advocatenkantoor waarvoor Silver werkte en zo een aanbrengpremie ontving.

Sheldon Silver voorzitter lagerhuis NY

Sheldon Silver

De ogenschijnlijk onkreukbare Silver (1944) overleefde al diverse schandalen, maar zag zich nu toch gedwongen zijn functie neer te leggen als zoveelste parlementslid in Albany dat betrokken raakte in een corruptieschandaal. Justitie liet gelijk beslag leggen op 3,8 miljoen dollar op acht bankrekeningen bij verschillende banken en vermogensbeheerders. 

Daags ervoor had gouverneur Cuomo het parlement nog toegesproken over de plannen voor zijn tweede termijn, waaronder diverse internationale handelsmissies met de voorzitters van het lager- en hogerhuis van de staat New York. Maar Silver mag voorlopig de Verenigde Staten niet verlaten.

Ook wierp deze aanklacht een ander licht op het plotselinge stopzetten in maart 2014 door Cuomo van een onderzoek naar de neveninkomsten van kamerleden. De Moreland Commission begon haar werk in juli 2013, maar kreeg van diverse kamerleden, waaronder Silver, al snel een proces aan haar broek. De aanklager in deze zaak, Preet Bahara, zette het werk voort en maakte gebruik van het onderzoek naar Sheldon Silver.

De neveninkomsten die verband hielden met projectontwikkelaars, ontving Silver van het kantoor Goldberg & Iryami, dat klanten helpt bij het verlagen van hun belastingen op vastgoed. Eigenlijk voor alleen het doorverwijzen kreeg de kamervoorzitter zo’n 700.000 dollar. Eén van de ontwikkelaars doneerde gul aan politici en Silver maakte zich sterk voor een gunstig belastingklimaat.

Ook van een doorverwijzende arts ontving hij meer dan 3 miljoen dollar. De betreffende arts verwees patiënten die met asbest in aanraking waren geweest door naar Weitz & Luxenberg, een kantoor gespecialiseerd in letselschade, waar Silver meer dan 10 jaar werkte. Het onderzoek van de betreffende arts aan het Columbia University Mesothelioma Center ontving met hulp van Silver ruim 500.000 dollar subsidie.

bron: The New York Times (William K. Rashbaum, Thomas Kaplan), The Wall Street Journal (Erica Orden, Rebecca Davis O’Brien, Pervaiz Shallwani), Observer (Ross Barkan)

Reacties zijn gesloten.