Voorziening VimpelCom voldoende voor recordschikking

Medio februari 2016 trof het Openbaar Ministerie een schikking met telecombedrijf VimpelCom voor het recordbedrag van 358 miljoen euro vanwege ambtelijke omkoping bij het betreden van de Oezbeekse markt. Het Russische bedrijf, sinds 2010 gevestigd aan de Amsterdamse Zuidas, betaalt ook 397,5 miljoen dollar aan de Amerikaanse autoriteiten. In het bedrag zijn onder meer een boete en een ontneming van onrechtmatig verworven inkomsten opgenomen. Het bedrijf kocht hiermee strafvervolging af, maar het OM gaf wel aan enkele personen – waaronder één Nederlander – strafrechtelijk te willen vervolgen en de rol van notarissen, accountants, banken en trustkantoren te gaan onderzoeken, die de betaling van het smeergeld hebben gefaciliteerd.

Gulnara Karimova voorziening VimpelCom

Gulnara Karimova :: World Economic Forum – by Nader Daoud via flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

Bij de bekendmaking begin november 2015 van de resultaten over het derde kwartaal bleek dat VimpelCom voor deze zaak 900 miljoen dollar opzij had gezet, ruim voldoende om de boetes uit te voldoen. Eigenlijk had Nederland alleen al 650 miljoen euro willen terughalen.
Ruim 100 miljoen euro zou terecht zijn gekomen bij Overheidsfunctionaris A1, de codenaam in officiële documenten voor degene die bepalend was voor toegang tot de telecommarkt in Oezbekistan en “een nabij familielid van een hooggeplaatste Oezbeek”. Algemeen werd aangenomen dat hiermee gedoeld werd op de inmiddels uit de gratie geraakte presidentsdochter Gulnara Karimova.

Het OM lichtte toe dat de straf bestaat uit een boete van 100 miljoen dollar en de verbeurdverklaring van aandelen voor een bedrag van 130 miljoen dollar, gebaseerd op de lange duur (een periode van 7 jaar) en de grote omvang van de omkopingsbedragen. Anderzijds is meegewogen dat VimpelCom heeft meegewerkt aan het onderzoek, actie onderneemt om de compliance op orde te krijgen en dat betrokken directieleden de onderneming reeds hebben verlaten.

Na de markttoetreding via het overgenomen Unitel, verwierf dit bedrijf – opnieuw met veel smeergeld – nieuwe licenties en nummerblokken en daarmee een dominante marktpositie.   De autoriteiten beschouwden de verdiensten van de volle dochter van VimpelCom als gerelateerd aan omkoping en derhalve als wederrechtelijk verkregen voordeel. Hiervoor werd een ontneming voor een bedrag van 167,5 miljoen dollar overeengekomen.

Een vergelijkbaar strafrechtelijk onderzoek werd nog niet afgerond. Dat betreft het in Rotterdam gevestigde Zweeds-Finse telecombedrijf TeliaSonera, dat zo’n 250 miljoen euro smeergeld zou hebben betaald aan Karimova.

bron: OM, NOS, Trouw, NRC (Joep Dohmen, Hanneke Chin-A-Fo)

Reacties zijn gesloten.