Voormalige baas elektriciteitsbedrijf Niger opgepakt

Foukory Ibrahim

Foukory Ibrahim

Begin mei 2013 werd de voormalige baas van Nigelec opgepakt op verdenking van verduistering en zelfverrijking voor een bedrag van bijna 40 miljoen dollar. Deze zou hebben plaatsgevonden tijdens het bewind van de vorige president van Niger, Mamadou Tandja, waarmee Foukory Ibrahim nauwe banden onderhield. Hij zou contracten hebben gegund aan bedrijven van zijn (schoon)zonen en geld hebben weggesluisd naar brievenbusmaatschappijen in Nigeria, Frankrijk, Marokko en Burkina Fasso.

Met de coupe door de huidige president Mamadou Issoufou, kwam ook een einde aan de toppositie van Ibrahim, die sindsdien voor de oppositiepartij MNSD in het parlement zit. In het onderzoek naar de vermeende malversaties werd in maart van dit jaar zijn parlementaire onschendbaarheid opgeheven. Zelf ontkende hij ooit voor ook maar een cent gefraudeerd te hebben.

Tevens werd de onschendbaarheid opgeheven van Albade Abouba, oud-minister van Binnenlandse Zaken, van Halidou Bagué, voormalig minister van Handel en van de ministers van Onderwijs en van Infrastructuur. Bestrijding van corruptie werd door Issoufou bij zijn aantreden in 2011 uitgeroepen tot één van de prioriteiten van zijn regering. Volgens de verdachten betreft het een politiek proces, gericht op trouwe bondgenoten van de vorige president.

bron: Reuters (Daniel Flynn, Mohammad Zargham), Thomson Reuters (George Fominyen), Ibouniger

Reacties zijn gesloten.