Voormalig Tsjechisch parlementslid vecht straf aan

De in juni 2012 opgepakte sociaal-democratische politicus David Rath werd eind juli 2015 in Praag door rechter Pacovsky veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8,5 jaar in de grootste corruptiezaak in de recente geschiedenis van Tsjechië. Bovendien werd een bedrag van bijna 800.000 euro verbeurd verklaard. Medeverdachte Lucia Novanska kreeg een celstraf van 5 jaar opgelegd. Beiden waren niet aanwezig bij de uitspraak en hun advocaten hebben beroep aangetekend. Rath volhardde in zijn onschuld en noemde de rechtszaak een ‘politiek proces’. De bedragen waarover hij sprak in afgeluisterde telefoongesprekken waren bedoeld voor de verkiezingskas van zijn partij. Een deel van de projecten voor in totaal 7 miljoen euro werden gefinancierd met geld van de EU.

David Rath, Voormalig Tsjechisch parlementslid

David Rath

Rath – van 2008 tot 2012 gouverneur van Centraal Bohemen – was schuldig bevonden aan omkoping bij de restauratie van kasteel Buštěhrad ten westen van de hoofdstad en bij de aanschaf van medische apparatuur voor een ziekenhuis. Diverse bedrijven speelden daarbij een rol, maar de omkoping werd georkestreerd door Katerina Kottova, voormalig hoofd van het ziekenhuis in Kladno, en haar man Petr Kott, een voormalig parlementslid. Door hun banden met David Rath, zelf arts en minister van Gezondheidszorg in de jaren 2005-2006, wisten ze hem te betrekken in het omkoopschandaal. Hun rechtszaak en die van zeven andere verdachten diende in april. Petr en Katerina werden beiden veroordeeld tot 7,5 jaar cel en een bedrag van ruim 1,1 miljoen euro, dat bij hen thuis werd aangetroffen, werd verbeurd verklaard.

Tsjechische kranten noemden het ook een politiek proces, maar dan in de illustratieve zin. Volgens hen staat Rath model voor vele Tsjechische politici, waarvan diverse nog aan de macht zijn, die overheidsgeld beschouwden als een makkelijke prooi voor hun eigen portemonnee of die van hun partij. Betwijfeld werd of de CSSD er nu veel van heeft geleerd. Rath hebben ze laten bungelen, maar Milos Petera, zijn plaatsvervanger destijds, is nu gouverneur, nadat de CSSD ook in 2012 de verkiezingen won, zelfs in Centraal Bohemen.

bron: Radio Praha (Daniela Lazarová), České noviny, Wikipedia

Reacties zijn gesloten.