Voormalig topman Qualcomm bekent schuld handel met voorkennis

Medio juli 2014 bekende een voormalig topman van halfgeleiderfabrikant Qualcomm schuld aan handel met voorkennis en aan het witwassen van de revenuen daaruit. Jing Wang zou met voorkennis gehandeld hebben in aandelen van zijn eigen firma en van Atheros Communications. Zo verdiende hij ruim 250.000 dollar, die hij onderbracht in een belastingparadijs. Bij de handel en het witwassen zou hij zijn broer Bing en handelaar Gary Yin hebben ingeschakeld.

Jing Wang Qualcomm

Jing Wang

Begin 2010 kocht Jing Wang voor bijna 280.000 dollar aandelen Qualcomm, kort voordat het bedrijf onverwacht een hoger dividend bekend maakte alsmede plannen om eigen aandelen in te kopen. In december van dat jaar verbleef Jing Wang in Hong Kong, waar hij aandelen Atheros Communications kocht, waarop de directie enkele uren eerder een niet-openbaar bod had uitgebracht. De betrokken effectenrekening stond op naam van Unicorn Global Enterprises, gevestigd op een fiscaal zonnig eiland. Een maand later gaf hij zijn aandelenhandelaar opdracht deze aandelen weer te verkopen en met het geld aandelen Qualcomm te kopen. Een dag later maakte de chipfabrikant een recordwinst bekend.

Van Unicorn werd het geld vervolgens overgeboekt naar een effectenrekening op naam van Bing Wang bij Clearview Resources op de Britse Maagdeneilanden. Jing Wang gaf toe de rechtsgang belemmerd te hebben door samen met zijn broer en zijn effectenmakelaar bewijsmateriaal te fabriceren en het verhaal de wereld in te helpen dat niet hijzelf, maar zijn broer de aandelentransacties had verricht. Tegen de laatste – aangenomen wordt dat hij in China verblijft – loopt een internationaal arrestatiebevel. Gary Yin heeft schuld bekend aan zijn aandeel in de onrechtmatige activiteiten.

bron: Department of Justice, Wall Street Journal (Maria Armental)

Reacties zijn gesloten.