Voormalig senator Brazilië betaalt 234 miljoen

foto van Luiz Estevao, Voormalig senator Brazilië

Luiz Estevao

“Dit is de grootste financiële compensatie in de strijd tegen corruptie in Brazilië, en waarschijnlijk ter wereld”, verklaarde hoofdaanklaagster Helia Bettero. Voormalig senator Luiz Estevão (1949) heeft er al 8 jaar gevangenisstraf opzitten, maar betaalt nu ook 234 miljoen dollar terug: direct 40 miljoen en de rest in 96 maandelijkse termijnen.

Estevāo is (was) één van de rijkste mannen van Brazilië en werd in 1998 gekozen tot senator voor het district Brasilia. Een onderzoek naar onregelmatigheden bij de nieuwbouw van een groot overheidskantoor in Sao Paulo bracht – voor zijn benoeming – aan het licht dat het contract niet langer door Incal werd uitgevoerd, maar grotendeels was overgenomen door Gruppo OK van Estevão. Een onderzoekscommissie constateerde vervolgens eind jaren 90 dat hij 85 miljoen dollar in eigen zak had gestoken, waarna hij in 2000 de laan uit werd gestuurd. In 2006 werd hij veroordeeld tot 36 jaar gevangenisstraf voor corruptie, fraude, verduistering en valsheid in geschrift.

In de Braziliaanse geschiedenis werden slechts 2 senatoren door het parlement uit hun functie gezet: Estevão en Demostenes Torres, die in februari 2012 betrokken bleek bij Cachoeira-gate.

lees het hele artikel bij MercoPress

Reacties zijn gesloten.