Voormalig president Panama voortvluchtig

Medio maart 2015 verzocht het hooggerechtshof van Panama aan het Electoraal Tribunaal om de opheffing van de politieke immuniteit van de laatste president, Ricardo Martinelli, om hem zodoende te kunnen berechten inzake corruptie. Eind januari vertrok de voormalig president van Panama naar Guatamala-Stad voor een vergadering van het Centraal-Amerikaanse parlement (Parlacen). Waarheen hij daarna is vertrokken is onbekend. Volgens sommigen zou hij zich in Ierland bevinden, anderen beweerden dat hij in Italië verbleef.

President Panama sjoemelde met PAN-geldenMartinelli zou geweten hebben van gesjoemel met het nationale noodprogramma voor voedselhulp PAN (Programa de Ayuda Nacional), waarvoor twee voormalige directeuren al vast zitten. Giacomo Tamburrelli, directeur van het programma tot 2012, heeft huisarrest en zijn opvolger Rafael Guardia Jaén vertoeft in een gevangenis even buiten Panama-Stad. Van hem werden 18 miljoen dollar, luxe huizen, auto’s en jachten in beslag genomen. Bij de inkoop van voedsel zouden ondermeer te hoge prijzen in rekening zijn gebracht, waarmee smeergeld werd betaald.

In september 2014 maakte de nieuwe directeur van PAN bekend dat in de jaren 2010 – 2014 zo’n 1,2 miljard dollar was gespendeerd, zonder dat uit de administratie duidelijk bleek waaraan. Alleen al in – verkiezingsjaar – 2013 werd eenderde van het budget voor een periode van viereneenhalf jaar opgemaakt. Volgens kritische volgers van overheidsuitgaven en -functionarissen zou Martinelli makkelijker PAN-gelden hebben kunnen misbruiken, omdat de procedures voor het noodfonds minder strikt waren dan die bij normale overheidsbestedingen. In 2010 zou met geld uit het noodfonds afluisterapparatuur zijn gekocht voor een bedrag van ruim 13 miljoen dollar. Ook hiervoor en voor het illegaal aftappen van telefoongesprekken dient Martinelli zich nog te verantwoorden voor het hooggerechtshof.

In Napels kwamen begin maart drie rechters tot de conclusie dat Martinelli een Italiaans bedrijf onder druk zou hebben gezet om de bouw van een kinderziekenhuis te betalen in ruil voor opdrachten. Dat kan betekenen dat Martinelli ook in Italië voor de rechter moet verschijnen. 

bron: PanAmPost (Elisa Vásquez, Lauri Blair)

Reacties zijn gesloten.