Voetbalbobo’s Warner en Blazer onderzocht: corrupt

Jack Warner

Jack Warner

De voormalige president en secretaris-generaal van de Confederation of North and Central American and Caribbean Football hebben zichzelf behoorlijk verrijkt. Dat stelde de Commissie ethiek & integriteit in haar presentatie van een lijvig onderzoeksrapport naar Jack Warner en Chuck Blazer op het congres medio april 2013 van de Concacaf, mede bijgewoond door FIFA president Sepp Blatter.

Warner (1943) zou – volgens Blazer – samen met Mohamed bin Hammam getracht hebben Caribische afgevaardigden over te halen om voor 40.000 dollar te stemmen op laatstgenoemde. Hij trad in juni 2011 af, in december gevolgd door Blazer.

Ook vond de commissie bewijzen voor fraude bij de bouw in 1995 van een trainingsfaciliteit in Port of Spain, hoofdstad van Trinidad en Tobago, waar Warner vandaan komt. In die tijd was hij tevens vice-president van de FIFA. Terwijl de Concacaf dacht eigenaar te zijn van de grond, bleek die van een bedrijf van Warner te zijn. Warner was 30 jaar president van de Concacaf en daarna minister van Veiligheid in zijn thuisland; de resultaten van dit onderzoek leidden ertoe dat hij daags daarna terugtrad.

Chuck Blazer

Chuck Blazer

Blazer (1945) werd als klokkenluider op zijn beurt weer beschuldigd van corruptie door Warner. Hij verduisterde zeker 21 miljoen dollar, huurde een appartement in New York en probeerde voor 4 miljoen dollar huizen op Barbados te kopen met geld van de Concacaf.
Hij zou als CFO volledig nalatig zijn geweest in het doen van belastingaangiftes, waardoor de bond in de VS haar belastingvrijstelling als non-profit organisatie verloor.

Commissievoorzitter David Simmons sprak meer dan een uur over de uitkomsten van het onderzoek en bestempelde die als een “sad and sorry tale. It was an abuse by people who took Concacaf from hardship to prosperity but who got rich at the expense of the organization.”
Warner en Blazer weigerden medewerking te verlenen aan het onderzoek en ontkenden ook maar iets verkeerd gedaan te hebben. Het onderzoek was gebaseerd op documentatie en 38 interviews.

bron: USAToday, BBC Sport, Philly.com, Wikipedia

Reacties zijn gesloten.