Vier wedstrijden betaald voetbal in 2009 gemanipuleerd

Naar zeggen van de Duitse officier van justitie Andreas Bachmann van het OM in Bochum zijn vier wedstrijden in het Nederlandse betaald voetbal in 2009 gemanipuleerd. Ook vertelde hij de NOS over duidelijke aanwijzingen te beschikken dat Nederlandse clubs de laatste vier jaar bij internationale wedstrijden 3 keer zijn benadeeld, bijvoorbeeld omdat de scheidsrechter was omgekocht. Bachmann zei niet om welke wedstrijden het ging.

Minister Schippers van Sport gaf onderzoekers in juli 2012 opdracht om mogelijke matchfixing in Nederland te onderzoeken. Begin september presenteren zij hun bevindingen. De afgelopen maanden spraken de onderzoekers onder andere met Nederlandse profvoetballers over hun ervaringen met matchfixing. De onderzoekscommissie deed volgens Bachmann geen beroep op het OM in Bochum, waar veel kennis aanwezig is over matchfixing in Europese voetbalcompetities. Het bewijs dat het OM in Bochum verzamelde, is onder meer afkomstig uit afgeluisterde telefoongesprekken.

Match fixing Europol

Presentatie match fixing Europol

De resultaten van het onderzoek dat Europol begin dit jaar presenteerde, berusten grotendeels op informatie die in Bochum is verzameld. Volgens Europol zijn de afgelopen jaren wereldwijd bijna 700 voetbalwedstrijden omgekocht of bestaat de verdenking dat dat is gebeurd. Minimaal vijf Nederlanders werden verdacht van betrokkenheid bij manipulatie, maar zouden volgens minister Opstelten niet in Nederland hebben geopereerd. Bachmann sprak dat tegen.

De KNVB riep de Duitse officier van justitie op zijn kennis te delen over de wedstrijden die in 2009 gemanipuleerd zouden zijn.

bron: NOS, Parool

Reacties zijn gesloten.