Vicepresident Argentinië beschuldigd van corruptie

Amado Boudou naast de Argentijnse president

Amado Boudou naast de Argentijnse president

De Argentijnse vicepresident Amado Boudou werd eind juni 2014 in staat van beschuldiging gesteld wegens corruptie. Hij zou in 2010 met twee zakenpartners in het geheim een meerderheidsbelang hebben verkregen in een drukkerij, die daarna opdracht kreeg om de Argentijnse bankbiljetten te drukken en verkiezingsmateriaal voor de campagne van president Christina Fernandez. Boudou (1962) was van 2009 tot 2011 minister van Economische Zaken, voordat hij vicepresident werd. Hij zou de gedoodverfde opvolger zijn in 2015 van Cristina Fernandez de Kirchner, na haar tweede termijn als president van Argentinië.

Volgens het onderzoek van rechter Ariel Lijo maakte Boudou gebruik van een stroman om in 2010 de failliete drukkerij Ciccone Calcografica in handen te krijgen. Zakenman Alejandro Vandenbroele zou hebben opgetreden als vertegenwoordiger van Boudou. De drukkerij werd juridisch onderdeel van The Old Fund, opgezet om bedrijfsschulden in de provincie Formosa te herstructureren. Zodoende kon geprofiteerd worden van bijzondere belastingvrijstellingen. De ex van Vandenbroele zou na bedreigingen met het verhaal naar buiten zijn gekomen.

Boudou zou tot maximaal 6 jaar celstraf en levenslange uitsluiting van verkiesbare politieke functies veroordeeld kunnen worden. Zelf verklaarde hij onschuldig te zijn aan de ten laste gelegde feiten. Met hem werden vijf andere verdachten in staat van beschuldiging gesteld, waaronder zakenpartners Jose Maria Nunez Carmona en Vandenbroele en één van de oprichters van de drukkerij, Nicolas Ciccone.

bron: Latin Post (Payton Guion), Bloomberg (Daniel Cancel, Nathan Gill), NOS, ABCNews (Debora Rey AP), Wikipedia

Reacties zijn gesloten.