Vestager haalt wijnkelder Juncker overhoop

De Europese Commissie maakte medio september 2016 bekend een diepgaand onderzoek te beginnen naar de fiscale behandeling in Luxemburg van energiebedrijf Engie (voorheen GDF Suez) in de jaren 2008 – 2011. Dat maakte in ieder geval het kruit van de Amerikaanse overheid nat, die Eurocommissaris Vestager (Mededinging) betichtte van een hetze tegen internationaal opererende Amerikaanse bedrijven. En van de Franse staat, grootaandeelhouder van Engie, die eerder deze maand haar besluit over Apple steunde; de Ieren moesten alsnog een navordering opleggen van 13 miljard euro aan de lokale vestiging van het bedrijf uit Cupertino.

Enige, fiscale behandeling in Luxemburg, onderzoek EC

In Luxemburg, waar Jean-Claude Juncker premier was van 1995 tot 2013 voordat hij in 2014 voorzitter van de EC werd, is het mogelijk om rentelasten in mindering te brengen op de belastbare winst. Tegelijkertijd hoeven bedrijven geen belasting te betalen over inkomsten die zij behalen uit het verstrekken van leningen. De Europese Commissie zou nu vermoeden dat Engie over een ‘significant deel’ van zijn winsten in Luxemburg helemaal geen belasting heeft betaald, door gebruik te maken van intracompany leningen. Het Luxemburgse ministerie van Financiën gaf aan volledig mee te werken aan het onderzoek en dat Engie geen voorkeursbehandeling kreeg.

Eerder werd bepaald dat Luxemburg 25 tot 30 miljoen euro moet terughalen bij Fiat vanwege verboden staatssteun door fiscale constructies. Nederland moest Starbucks om dezelfde reden een naheffing van ruim 25 miljoen euro opleggen. En België kreeg de opdracht een rekening van 700 miljoen euro neer te leggen bij brouwer Anheuser-Busch InBev. Dacht Juncker wellicht met zijn Benelux-kompanen een paar mooie flesjes wijn weggelegd te hebben?

De onderzoeken naar de fiscale behandeling van Amazon en McDonald’s in Luxemburg werden nog niet afgerond. Wel zei de Britse zakenkrant Financial Times tezelfdertijd – op basis van eigen onderzoek – te verwachten dat de fastfoodketen een naheffing van 500 miljoen euro staat te wachten. Het hoofdkantoor van McDonald’s staat sinds 2009 in Luxemburg, waar het gemiddeld 1,49 procent belasting zou betalen over een jaarwinst van 1,8 miljard dollar. Brussel verplichtte bedrijven in eerdere gevallen tot het betalen van een tikje meer belasting: 29,2 procent. 

bron: NOS, FD, Bloomberg (Stephanie Bodoni, Gaspard Sebag), Wikipedia


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *