Vermoeden prijsmanipulatie energiemarkt VK

Affakkelen gas De ervaring die de Financial Services Authority (FSA) recent heeft opgedaan met haar onderzoek naar manipulatie van Libor en Euribor, kan ze nu opnieuw inzetten. Maar dan voor de totstandkoming van met name de gasprijzen in het Verenigd Koninkrijk. Medio november 2012 waarschuwde premier Cameron dat energiebedrijven, die zich schuldig hebben gemaakt aan manipulatie van de gasprijs, zwaar  gestraft zullen worden.

Dat er mogelijk geknoeid is met de energieprijzen, werd eind september 2012 door het bedrijf ICIS Heren gemeld aan de Office of the Gas and Electricity Markets (Ofgem), de autoriteit voor de energiemarkt. Dit bedrijf volgt de prijzen op de energiemarkten en geeft richtprijzen af, waarop veel contracten tussen marktpartijen worden gebaseerd. Klokkenluider Seth Freedman had gedurende langere tijd ongebruikelijke handelspatronen gesignaleerd evenals verdachte transacties op 28 september. Aangezien dit de laatste dag is van het financiële jaar in de gasmarkt, zou de prijsvorming grote invloed kunnen hebben op de toekomstige prijs.

Betaling van de energierekening vormt voor steeds meer Britse gezinnen een probleem. Het publiek heeft volgens schaduwminister Caroline Flint weinig vertrouwen in de manier waarop de energieprijzen tot stand komen. De energierekening voor consumenten is de afgelopen jaren al met zeker 200 pond gestegen en ook de afgelopen weken is de prijs van energie omhoog gegaan. En steeds wijzen de energiebedrijven de stijging van de marktprijzen aan als reden van hun prijsverhoging. Als er aanwijzingen zijn dat de marktprijs werd gemanipuleerd, moet dat naar haar overtuiging tot de bodem worden uitgezocht.

lees het hele artikel bij the Guardian (Patrick Wintour, Peter Walker)

Reacties zijn gesloten.