Verdachten witwassen miljoenen aangehouden

logo Openbaar MinisterieDe FIOD heeft medio september een 33-jarige man uit Haarlem aangehouden op verdenking van het witwassen van tientallen miljoenen euro’s in een vermoedelijke beleggingsfraude. Het geld van beleggers die meenden te investeren in valutahandel (Forex), werd waarschijnlijk weggesluisd en deels aangewend voor privé-uitgaven. De verdachte is eerder veroordeeld voor oplichting en beleggingsfraude. Zijn 30-jarige vriendin is deze week eveneens aangehouden, voorgeleid aan de rechter-commissaris en voor 14 dagen in bewaring gesteld.

De FIOD heeft in deze zaak snel ingegrepen na een melding van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Deze zogeheten snelle interventie service is toegepast om te voorkomen dat meer geld kan worden weggesluisd en nieuwe beleggers worden gedupeerd. De benadeelde beleggers lijken voornamelijk uit Nieuw-Zeeland, Australië en de Verenigde Staten te komen. Ook Nederlandse beleggers zijn waarschijnlijk gedupeerd.

Inmiddels is beslag gelegd op binnen- en buitenlandse bankrekeningen, waarop ongeveer 13 miljoen euro staat. Daarnaast lopen er rechtshulpverzoeken in verschillende Europese landen om tientallen miljoenen aan inleggeld veilig te stellen. Een Porsche Cayenne en een Audi Q7 van de verdachten komen voorlopig niet op de openbare weg. Andere luxe spullen van de man en zijn vriendin, zoals sieraden, horloges en merktassen, zijn eveneens in beslag genomen.

lees het hele artikel op de site van het OM.

Reacties zijn gesloten.