Verbouwingen Waterfront kostten Rotterdam miljoenen

In de miljoenenfraude rond het pand Waterfront deed de gemeente Rotterdam begin oktober 2016 tegen twee ambtenaren aangifte bij de rijksrecherche van oplichting, valsheid in geschrifte, witwassen en verduistering van geld door een ambtenaar. De aangifte werd gebaseerd op de resultaten van een onderzoek door SBV Forensics, dat aan het werk werd gezet nadat de gemeente in april bekend maakte voor miljoenen getild te zijn door de uitbaters van de voormalige locatie van Waterfront.

Verbouwingen Waterfront

Muziekpodium Waterfront, Boompjes, Rotterdam

Nadat het poppodium in 2008 haar deuren sloot, duurde het tot 2010 voordat het pand aan de Boompjeskade opnieuw werd verhuurd aan Göksel Kan. Eerst organiseerde hij er met zijn bedrijfje Club ZaZa zelf feesten, later liet hij dat over aan andere party-organisatoren. Vanaf aanvang waren er klachten over de staat van de bedrijfsruimtes. Het pand – waar volop feesten werden gegeven – zou niet te exploiteren zijn en in februari 2011 stopte Kan met het betalen van de huur. 

De gemeente stemde in met het wegwerken van het achterstallige onderhoud en de nodige aanpassingen voor een geschatte 350.000 euro en liet Kan de vrije hand in de keuze van de aannemer. Vanuit z’n Mercedes AMG belde die gelijk een bekende aannemer, Gürsel Kan, zijn vader. Zonder dat er bij de gemeente een lampje ging branden of een alarmbel afging, stuurde de inmiddels in Turkije verblijvende Kan sr. de daarop volgende jaren voor meer dan 8 miljoen euro aan dubbele en foutieve facturen voor renovaties en verbouwingen die niet of nauwelijks plaatsvonden. Er werd slechts 300.000 euro gebruikt voor daadwerkelijke verbouwingswerkzaamheden. 

Nadat een eerste intern onderzoek de betrokken ambtenaren van de dienst Stadsontwikkeling nog vrijpleitte, werden de twee direct verantwoordelijke medewerkers – een ervaren vastgoedmanager en een projectleider technisch beheer – in mei 2016 op non-actief gezet. Uit het onderzoek van de afgelopen maanden kwam naar voren dat er op de afdeling vastgoed niet gereageerd werd op signalen dat de verbouwingskosten zo uit de hand liepen. Ook zou een beperkt aantal medewerkers actief hebben bijgedragen aan de fraude en intern informatie hebben achtergehouden.

In 2010 werd er al gewaarschuwd voor de familie Kan door oud-personeel van Waterfront dat werd geïntimideerd en niet werd uitbetaald. Göksel Kan zou destijds al een schuld hebben gehad van ruim 300.000 euro. Gürsel Kan zou garant voor hem staan, maar zelf 1,7 miljoen aan schulden hebben gehad. Vader en zoon Kan zijn in het Rotterdamse ‘Waterfront-schandaal’ nog geen verdachten.

bron: AD (Antti Liukku), VPRO (Flip Kloet, Sjoerd Huismans), Metronieuws (Job Halkes)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *