Veilig beleggen met een makelaar?!

‘Veilig beleggen’ is op zichzelf al een contradictio in terminis, laat staan als je aan dat concept nog een makelaar toevoegt. Een beroepsgroep die in 2009 met voetballers, autoverkopers en politici de achterhoede vormde in de lijst met meest betrouwbare beroepen. Daar moeten ruim 300 beleggers in die tijd heel anders over hebben gedacht. Zij zagen wel wat in de ‘zonneplantages’ in Spanje, die Fred Kras (1958) – makelaar aldaar – aanbood als investeringsproject met een ‘gegarandeerd’ rendement van 8,3 procent.

Spaanse zonnepanelen - makelaar Fred KrasZon Invest en Pure Energy waren de beleggingsfondsen waar 314 investeerders in 2008 bijna 9 miljoen euro aan hadden toevertrouwd om de zon verder het werk te laten doen. Feitelijk deed de Spaanse overheid dat, die jarenlang hoge subsidies gaf op zonne- en windprojecten, maar die regelingen voortijdig staakte omdat ze te veel kostten. In 2009 gingen beide beleggingsvehikels kort op elkaar failliet. Toen bleek dat het ingelegde geld grotendeels zoek was, dat het zogenaamde garantiefonds niet bestond en dat de zonneparken nooit waren gebouwd. In promotiefilmpjes poseerde makelaar Fred Kras wel in een Spaans landschap vol zonnepanelen om nieuwe investeerders te trekken. Maar die waren, anders dan werd gesuggereerd, niet van hem.

Medio augustus 2015 werd op verzoek van het Openbaar Ministerie in een lopend strafrechtelijk onderzoek van de FIOD met de autoriteiten in Costa Rica beslag gelegd op bankrekeningen en een huis ter waarde van ongeveer 1 miljoen euro van Kras. Die zou daar in grote weelde leven van het spaargeld dat zijn beleggers hem toevertrouwden. En dat terwijl hij voor de afwikkeling van zijn faillissementen zijn hele vermogen ter beschikking zou hebben gesteld. Curator Riethoff kon destijds ruim 800.000 euro bijschrijven op de boedelrekening van Zon Invest en curator Van Dijk ontving ruim 160.000 euro ten bate van Pure Invest. 

Drie jaar na het faillissement van de twee bedrijven begon de fiscale opsporingsdienst een onderzoek naar de beleggingsfraude. Ook de voormalige levenspartner van Kras wordt verdacht van betrokkenheid bij de beleggingsfraude en het witwassen van gelden.
Makelaar Fred Kras werd op verzoek van justitie in 2013 in het Spaanse Alicante aangehouden en zat in Nederland korte tijd in voorlopige hechtenis. Op bevel van de rechtbank werd zijn hechtenis in september 2013 geschorst, waarop de zakenman meteen de zon opzocht in Midden-Amerika.

bron: NOS (Robert Bas), FD (Vasco van der Boon), FTM (Dennis Mijnheer), de Volkskrant (Jeroen Trommelen), 925.nl (Arno Wellens)

Reacties zijn gesloten.