Van Rey zou Vrehen pootje hebben gelicht

Herman Vrehen

Herman Vrehen

Eind juni 2013 reconstrueerde NRC Handelsblad uit eigen onderzoek hoe de Limburgse gedeputeerde van economische zaken Herman Vrehen (CDA) in 2009 ten val werd gebracht. In de hoofdrollen VVD-politicus Jos van Rey en aannemer VolkerWessels. Die laatste informeerde Van Rey Vrehen in 2004 van een moeilijk verkoopbare woning af te hebben geholpen. En die informatie speelde Van Rey op zijn beurt door naar Dagblad De Limburger. Een dag na de primeur van de krant in februari 2009, trad Vrehen af.

Dat maakte de weg vrij voor zijn opvolger Jos Hessels, die wel enthousiast was over een plan voor de aanleg van glasvezelnet en een centrale in … Roermond. Van Rey lobbyde als wethouder en als Statenlid voor een investering van de provincie in het glasvezelnet, aan te leggen door Reggefiber, een bedrijf van KPN en miljardair Dik Wessels, mede-eigenaar van VolkerWessels.

Vrehen was tegen de investering geweest. Hij vond dat de provincie niet zo veel geld in een privaat project moest steken. Hessels was een stuk enthousiaster en wilde 80 tot 100 miljoen euro uit de verkoop van energiebedrijf Essent in het glasvezelnet steken.

NRC Handelsblad logoIn het NRC Handelsblad zei Vrehen, dat hij er na zijn aftreden achterkwam, wie hem ten val hadden gebracht. Van Rey zou de journalisten op de transacties hebben gewezen en hen in contact hebben gebracht met een directeur van Bouwbedrijven Jongen, een bedrijf van VolkerWessels, die het verhaal bevestigde.

 

bron: NRC (Joep Dohmen), NOS, NU.nl

Reacties zijn gesloten.