Valse facturen kosten Zuid-Afrikaanse overheid honderden miljoenen

“Dit land heeft geen idee van het bedrag dat er valselijk gefactureerd wordt. Mijn team en ik schatten dat onze overheid er miljarden rand door verliest.” Zo sprak ombudsvrouw Thuli Madonsela begin november 2012 een gehoor van zakenmensen toe. Uit onderzoek van haar organisatie kwam naar voren dat in diverse sectoren ambtenaren en bedrijven de overheid oplichtten door facturen te sturen voor niet geleverde diensten en het zo ‘verdiende’ geld samen te delen. In een aantal gevallen hadden ze zelfs vennootschappen aangetroffen die louter voor dit doel in het leven waren geroepen.

Public Protector Thuli Madonsela

Thuli Madonsela

Madonsela wil het onderzoek volgend jaar uitbreiden en verdiepen om beter zicht te krijgen op de precieze omvang van het probleem. Want Zuid-Afrika heeft zich de afgelopen jaren dan wel sterk ontwikkeld, de recente volkstelling toonde aan hoe corruptie de ontwikkeling afremt en de bestaande ongelijkheid in stand houdt. En dat terwijl het land zich met andere naties heeft gecommitteerd aan het halveren van de armoede in 2015.

Volgens Madonsela is er in diverse provincies een duidelijk verband tussen corruptie en achterblijvende prestaties waar het volkshuishuisvesting, gezondheid en onderwijs betreft. Ze riep op tot gezamenlijke bestrijding van de corruptie met organisaties als de Special Investigation Unit (SIU), de Rekenkamer en haar organisatie. Naar haar mening zou Zuid-Afrika het voorbeeld moeten volgen van Singapore en een soortgelijke anti-corruptie eenheid moeten opzetten om de malversaties in zowel de publieke als de private sector aan te pakken.

lees het hele artikel bij iolnews (Cobus Coetzee)

Reacties zijn gesloten.