VAE leggen reisverbod op aan voormalig topmannen IPIC en bevriezen hun tegoeden

Khadem Al Qubaisi, voormalig topmannen IPIC

Khadem Al Qubaisi aan het werk

Begin april 2016 werd door de Verenigde Arabische Emiraten een reisverbod ingesteld voor Khadem Al Qubaisi en Mohammed Badawy Al Husseiny en werden hun tegoeden bevroren. De twee voormalige topmannen van het staatsinvesteringsfonds International Petroleum Investment Company (IPIC) worden in verband gebracht met schimmige transacties met het Maleisische investeringsfonds 1MDB. De VAE onderzoeken sinds de zomer van 2015 of deze twee belangrijkste contactpersonen van 1MDB in Abu Dhabi het op de Britse Maagdeneilanden gevestigde Aabar Investments PJS Ltd. gebruikt hebben om gelden van 1MDB door te sluizen naar andere personen en bedrijven. Ook de autoriteiten in Zwitserland en Luxemburg onderzoeken geldstromen via belastingparadijzen rond twee obligatieleningen die Goldman Sachs in 2012 voor 1MDB in de markt zette voor de aanschaf van energiecentrales.

Al Qubaisi was één van de directeuren van IPIC, dat 80 miljard dollar beheert. Al Husseiny was CEO van dochterbedrijf Aabar Investments PJS. Zij controleerden tevens het bedrijf met de bijna identieke naam op de Britse Maagdeneilanden. Na een presidentieel decreet van Sheikh Khalifa bin Zayed al-Nahyan vertrok Al Qubaisi in april 2015 plotseling bij IPIC en bij Aabar Properties, om in mei ook te vertrekken bij de Canadese IPIC-deelneming Nova Chemicals, een maand later gevolgd door zijn vertrek bij het Spaanse olie- en gasbedrijf Cepsa en het Oostenrijkse Borealis. 

Khadem Al Qubaisi gaat stappen, voormalig topmannen IPIC

Khadem Al Qubaisi gaat stappen

Al Qubaisi hield er naast zijn drukke baan als fondsmanager nog een tweede leven op na. Hij vertoefde graag in het nachtleven van Saint Tropez en Las Vegas, beschikte over een vloot aan luxe sportwagens – waaronder 2 Bugatti Veyrons Super Sport – enkele villa’s aan de Cote D’Azure en een prijzig appartement in de Walker Tower in New York. Een leven dat nauwelijks te betalen lijkt van een goed salaris als ambtenaar. Tussendoor werd hij ook nog eigenaar van de groep restaurants en nachtclubs Hakkasan. Het zou in deze jetset-setting zijn geweest, waarin Al Qubaisi regelmatig de steenrijke Jho Low tegenkwam, zoon van een rijke Maleisische zakenman die premier Najib Razak in het zadel hielp bij 1MDB. Samen met Leonardo di Caprio en nog enkele miljonairs huurden ze het megajacht Topaz van de sjeik van Abu Dhabi als uitvalsbasis voor hun bezoek aan het WK in Brazilië. 

bron: Malaysiakini, Wall Street Journal (Bradley Hope, Simon Clark, Yantoultra Ngui), Sarawak Report 

Reacties zijn gesloten.