UBS verdacht van witwassen opbrengsten houtkap Maleisië

foto ontbossing op Borneo

Ontbossing op Borneo

Het Zwitserse OM is een strafzaak begonnen tegen UBS over het witwassen van de opbrengst van illegale houtkap in de Maleisische staat Sabah op Borneo. Aanleiding was een klacht van een belangengroepering voor het regenwoud, het Bruno Manser Fund (BMF). De klacht betrof de nauwe banden van de bank met Musa Aman, eerste minister van die staat sinds 2003 en broer van de minister van Buitenlandse Zaken van Maleisië, Anifah Aman. Musa Aman gaat over de houtwinning en wordt ervan beschuldigd meer dan 90 miljoen dollar te hebben witgewassen via bankrekeningen van UBS in Hong Kong en Zurich.

Het BMF was van oordeel dat UBS in dit geval onvoldoende onderzoek had gedaan, terwijl de wet dat voorschrijft, zeker nu het een Politically Exposed Person (PEP) betreft. Corruptie is volgens het BMF de hoofdoorzaak van de ontbossing in Sabah en Sarawak, de twee Maleisische staten op Borneo.

In april 2012 gaf de Zwitserse justitie gerechtelijke assistentie aan de autoriteiten van Hong Kong in een onderzoek naar de banden tussen Musa Aman en UBS. UBS geeft volledige medewerking aan het onderzoek.

lees het hele artikel bij swissinfo.ch en op de site van het Bruno Manser Fonds

Reacties zijn gesloten.