UBS-handelaar krijgt 7 jaar voor verlies van 1,5 miljard pond

De internationale bank UBS heeft het verlies van 1,5 miljard pond overleefd, dat handelaar Kweku Adoboli veroorzaakte. Maar er zijn momenten geweest dat zijn handelsposities een verlies van 7 miljard lieten zien; dan hadden de kranten vol gestaan van de val van UBS. Adoboli werd veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf voor het roekeloos speculeren met zeer grote bedragen buiten de boeken om in wat de grootste fraude ooit in het Verenigd Koninkrijk is.

foto  Kweku Adoboli

Kweku Adoboli ©Andrew Cowie/AFP/Getty Images

Adoboli werd omschreven als een rijzende ster, die hard werkte, z’n zaakjes onder controle leek te hebben en overal een oplossing voor wist. Z’n salaris (incl. bonussen) steeg in 8 jaar van 30.000 naar 360.000 pond. Maar tegelijk bleek hij een roekeloze gokker, bezeten van aanzien en geld. En dan graag hier en nu.
Vanaf 2008 begon hij buiten de boeken om te handelen, zonder daarbij de regels voor bijv. het afdekken van risico’s in acht te nemen. Aanvankelijk leverde dat mooie winsten op, maar in 2011 kreeg hij de economische wind meer en meer tegen. Om verliezen goed te maken nam hij steeds grotere risico’s, die in de zomer van dat jaar werden ontdekt. Op 14 september 2011 werd hij gearresteerd.

In de rechtbank scheen Adoboli erg aangedaan. UBS betekende alles voor hem en hij wilde alles doen om de bank te helpen overleven. Zelf gaf hij aan erg onder druk van z’n managers te hebben gestaan om steeds hogere winstdoelstellingen te realiseren. Hij hield vol dat veel van z’n collega’s wisten wat ie deed en hoe hij het deed. E-mails en transcripten van chats met collega’s leken daar ook op te wijzen.

Met de veroordeling van Adoboli is UBS nog niet van deze kwestie af. Bestuurslid Oswald Gruebel trad al af en de reorganisatie bij de bank zou kunnen leiden tot het ontslag van meer dan 10.000 medewerkers. Bovendien onderzoeken de FSA en de Zwitserse evenknie Finma hoe één handelaar – met alle procedures binnen de bank – zoveel geld heeft kunnen verspelen.

lees het hele artikel bij The Guardian (Peter Walker)

Reacties zijn gesloten.