Twintig maanden cel geëist tegen Berthold Ziengs (VVD)

Berthold Ziengs

Berthold Ziengs

Het Openbaar Ministerie eiste begin september 2013 een onvoorwaardelijke celstraf van twintig maanden tegen de Drentse VVD-politicus Berthold Ziengs, wegens schuld aan belastingfraude, valsheid in geschrift en witwassen. Tevens eiste het OM vier maanden voorwaardelijk, omdat er ‘een reëel geval op recidive is’. Hij zou voor zijn bedrijf Tecumseh van 2006 tot en met 2011 opzettelijk onjuiste aangiften omzetbelasting hebben gedaan, waarvoor hij tientallen facturen en bankafschriften vervalste. De ten onrechte ontvangen belastinggelden zou hij hebben witgewassen via zijn bedrijven. De omvang van de fraude bedraagt bijna 700.000 euro.
Later die maand werd Ziengs veroordeeld tot 22 maanden onvoorwaardelijk.

Tot zijn aanhouding in juli 2011 was Ziengs zo’n 4 jaar lid van Provinciale Staten voor de VVD. Voor die partij leidde hij 3 verkiezingscampagnes en was hij tot begin september een bestuurder van de fondsenwervingsorganisatie van de VVD in Drenthe, de Club van 100.

Medio 2011 deed de Fiod een inval in zijn vastgoedbedrijf. Op papier leek het bedrijf bouwmaterialen in te kopen van en te verkopen aan Duitse bouwondernemingen. Uit onderzoek door de Fiod bleek het bedrijf geen feitelijke activiteiten te hebben en ten onrechte met de valse facturen betaalde BTW te hebben teruggevraagd. Via verhullende constructies loste Ziengs vervolgens privé-schulden en schulden van zijn vroegere ondernemingen af.

Niet alleen vastgoedbedrijf Tecumseh maar ook de twee andere bedrijven van Ziengs – de bv’s Ziengs Consultancy en Jackie K. Holding – waren betrokken bij de fraude, ook al ontkende hij dat toen hij opstapte. Op haar site prijst administratiekantoor Ziengs Consultancy zijn ervaring als ondernemer. Maar ondanks de belastingtrucs is het resultaat volgens de laatste jaarverslagen belabberd, zo viel in het FD te lezen.

Ziengs zou zich volgens de officier van justitie hebben verrijkt met een bedrag van bijna 700.000 euro ten koste van de gemeenschap. Hij rekende hem dit zwaar aan, omdat de verdachte tevens politicus was en dus een voorbeeldfunctie had. “Met zijn gedragingen heeft verdachte het vertrouwen dat mensen moeten kunnen hebben in ambtsdragers, geschonden. Daarnaast is het systeem van de belastingdienst gebaseerd op vertrouwen; dat heeft verdachte door zijn frauduleuze gedrag ondermijnd’.

Berthold Ziengs ontkende de belastingfraude en het witwassen. Hij hield de rechtbank voor dat zijn voormalig zakencompagnon Rik van Ekkelenkamp schuldig is aan alle verweten gedragingen. Ziengs kon evenwel geen contactgegevens van deze partner overleggen en medewerkers op zijn kantoor hadden hem nooit gezien. Volgens het OM een fictief persoon, die hij uit zijn duim heeft gezogen.

bron: FD (Vasco van der Boon), Openbaar Ministerie, rtv drenthe, Wikipedia

Reacties zijn gesloten.