Tweede rijke Griek op ‘Lijst Lagarde’ dood aangetroffen

Sinds begin oktober zijn 2 rijke Grieken dood aangetroffen. Leonidas Tzanis, voormalig minister waarnaar een fraude-onderzoek was ingesteld, had zich thuis verhangen. Een paar dagen later werd de rijke zakenman Vlassis Kambouroglou (1952) dood aangetroffen in een hotelkamer in Jakarta. Volgens de autoriteiten stierf hij een natuurlijke dood.

Tzanis en Kambouroglou maken waarschijnlijk deel uit van de 2.000 rijke Grieken die samen met 20.000 andere Europeanen op een lijst staan van lieden met Zwitserse bankrekeningen, die Christine Lagarde in 2010 – als minister van Financiën van Frankrijk – overhandigde aan haar toenmalige Griekse collega Giorgos Papaconstantinou. Naar de 2.000 Grieken lopen onderzoeken inzake corruptie en belastingontduiking.

foto Evangelos Venizelos

Evangelos Venizelos

Hoewel de lijst even zoek leek, werd hij onlangs door de voormalig minister van Financiën en PASOK-leider Evangelos Venizelos ter hand gesteld aan premier Samaras. Kort daarop werd Yiannis Sbokos, een voormalig defensieminister, gearresteerd door de Griekse SDOE.

Venizelos zal zeer binnenkort moeten uitleggen waarom de lijst nu pas (weer) boven tafel komt. Zelf verklaarde hij dat hij vorig jaar niet op de hoogte was gebracht door zijn voorganger Papaconstantinou.

Kambouroglou zou betrokken zijn geweest in een groot corruptieschandaal rond voormalig defensieminister Akis Tsochatzopoulos, die gevangen zit omdat hij rond de millenniumwisseling ruim een miljard euro verduisterd zou hebben uit grote defensie-opdrachten. Vlassis Kambouroglou was directeur van Drumilan International, dat betrokken was bij de verkoop van een Russisch raketsysteem aan Griekenland. Voor een parlementaire enquêtecommissie ontkende hij destijds dat er sprake was van omkoping en hij werd niet aangeklaagd.

lees het hele artikel bij Business Insider (Matthew Boesler)

Reacties zijn gesloten.