Turkse premier ontregelt corruptieonderzoek tegen getrouwen

Turkse premier Erdogan

Recep Tayyip Erdogan

Medio december 2013 ontsloeg de Turkse premier Erdogan 5 hoge politiefunctionarissen daags nadat zij ruim 50 mensen hadden aangehouden in een groot fraudeonderzoek. Onder de arrestanten bevonden zich de zonen van de ministers van Binnenlandse Zaken, Economische Zaken en van Milieu en Ruimtelijke Ordening. Volgens de Turkse krant Hürriyet werden ook bouwtycoon Ali Ağaoğlu, de directeur van de Halkbank, Süleyman Aslan en de Azerbeidzjaanse zakenman Reza Zarrab opgepakt.

De invallen en aanhoudingen waren het resultaat van drie onderzoeken naar onregelmatigheden bij aanbestedingen, omkoping en handel in goud, die het afgelopen jaar plaats vonden. Zo zouden er steekpenningen zijn betaald bij diverse projecten, bijvoorbeeld om vergunningen te krijgen om te bouwen in beschermde gebieden. Bij de zoon van Muammer Güler, minister van Binnenlandse Zaken, trof de politie grote hoeveelheden geld aan en een telmachine. In het huis van Süleyman Aslan, de directeur van de staatsbank Halkbank, vond de politie 4,5 miljoen dollar aan geld.

Erdogan typeerde de aanhoudingen als een ‘vuige aanval’ op zijn regering in het verlengde van een onrustige zomer vol anti-regerings demonstraties. Alle verdachten hebben nauwe banden met de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP). Vijf afdelingshoofden binnen de politie van Istanbul werden – wegens misbruik van hun functie – ontslagen, waaronder die van de afdelingen financiële vergrijpen, georganiseerde misdaad, smokkel en terrorismebestrijding. De vice-premier haastte zich om te ontkennen dat de ontslagen politiek gemotiveerd zouden zijn om het onderzoek te dwarsbomen. “We leggen ons niet neer bij corruptie. Deze regering respecteert de rechtsgang en haar uitkomsten en zal zich daar op geen enkele wijze in mengen”, zo verklaarde hij.

Op de ontslagen werd verontwaardigd gereageerd. Niet alleen vanuit andere politieke partijen, maar ook vanuit de AKP. Volgens the Guardian zien viel Turkse commentatoren hierin aanwijzingen dat er binnen het conservatieve machtsblok gezaagd wordt aan de stoelpoten van Erdogan. Zelf sprak hij over ‘buitenlandse invloeden’, verwijzend naar de in de VS in ballingschap levende geestelijke Fethullah Gülen, voormalig politiek bondgenoot en leider van de gematigd islamitische Hizmet beweging

bron: RAI-SEE, Hürriyet, The Guardian (Constanze Letsch)

Reacties zijn gesloten.