Tunesië sluit zich aan bij Zwitserse zaak tegen HSBC

Een maand nadat in Zwitserland het OM een onderzoek startte naar witwaspraktijken bij HSBC, deed Tunesië het verzoek zich als eiser aan te sluiten in deze rechtszaak in een poging de door voormalig president Zine el Abidine Ben Ali verduisterde gelden terug te halen. Een inval bij HSBC vond plaats na de publicatie van Swissleaks door het International Consortium of Investigative Journalists.

Belhassen Trabelsi Zwitserse zaak tegen HSBC

Belhassen Trabelsi

Na vanaf eind 1987 president te zijn geweest, vluchtte hij aan het begin van de Arabische Lente in januari 2011 naar Saoedi-Arabië. In 2012 werd hij bij verstek veroordeeld tot levenslang voor zijn betrokkenheid bij de dood van vele demonstranten tijdens de opstand. Zijn zwager Belhassen Trabelsi vluchtte in een eigen vliegtuig met zijn gezin naar Canada om daar in een duur hotel neer te strijken. Nadat zijn – in de jaren ’90 verworven – Canadese paspoort werd ingetrokken, besloot hij asiel aan te vragen(!). Medio maart 2015 wees de Canadese immigratiedienst zijn asielverzoek af op grond van zijn betrokkenheid bij diefstal van publieke middelen, fraude en witwassen. Tunis veroordeelde hem tot een gevangenisstraf van 15 jaar.

Ook alle andere broers en zussen Trabelsi van de first lady van Tunesië bezetten onder het kleptocratische regime van Ben Ali belangrijke posities binnen de overheid en het bedrijfsleven. Volgens Transparency International controleerden de families Ben Ali en Trabelsi zo’n 30% tot 40% van de economie met belangen in banken en verzekeraars, transport en distributie, toerisme en vastgoed. Hun vermogen werd geschat op circa 10 miljard dollar. 

Belhassen Trabelsi opende in 2006 rekeningen bij HSBC in Zwitserland. Op rekeningen op naam van Zenade Resources Limited zou volgens ICIJ zo’n 3 miljoen dollar hebben gestaan en op een nummerrekening nog eens 20 miljoen. Tunesië schat het ‘geparkeerde’ vermogen op ruim 120 miljoen euro. Daarnaast bevinden zich nog bezittingen in diverse andere landen, zoals Frankrijk, Argentinië en de Verenigde Arabische Emiraten. In Frankrijk bezitten de families panden in Parijs, aan de Cote d’Azur en in de Alpen, racepaarden en dure auto’s.

bron: ICIJ (Hamish Boland-Rudder), Bloomberg (Hugo Miller, Jesse Drucker), CBC News, Macleans (Martin Patriquin), BBC (Aidan Lewis), tunisialive (Ahmed Medien)

Reacties zijn gesloten.