Tot 4 jaar geëist voor belastingfraude schroothandel

Het Functioneel Parket eiste voor de rechtbank Assen gevangenisstraffen tot vier jaar tegen vier verdachten voor fraude in schroothandel. Tegen het bedrijf van de verdachten uit Emmen is een geldboete geëist van ruim 1,6 miljoen euro. Het FP verdenkt de verdachten van grootschalige belastingfraude, valsheid in geschrifte en witwassen. Verdachten hebben vermoedelijk metalen onder valse namen verhandeld, waardoor er binnen de branche een zwartgeldcircuit in stand werd gehouden.

foto metaalrecycling belastingfraude schroothandel

Gewapende broers

Drie verdachten, broers van elkaar van respectievelijk 60, 58 en 55 jaar, worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie en van het voorhanden hebben van vuurwapens. “De gebroeders wilden zwarte winst generen en hebben anderen gedwongen zwart aan te leveren en zwart af te nemen. De schatkist heeft hier schade door geleden en dit alles voor persoonlijk gewin, daarom zijn gevangenisstraffen op zijn plaats”, aldus de officier.

De officier eiste tegen de 60-jarige hoofdverdachte vier jaar celstraf. Deze verdachte stuurde het bedrijf direct aan.  De twee broers waren op de hoogte van de fraude en hebben meegedeeld in de zwarte winsten maar hun rol was ondergeschikt ten aanzien van de hoofdverdachte. De officier eiste 27 maanden en 24 maanden gevangenisstraf.

Boekhouder

Tegen de vierde verdachte is gevangenisstraf van een duur gelijk aan de voorlopige hechtenis en 80 uur werkstraf geëist. Het gaat om de boekhouder die als werknemer heeft meegewerkt aan de fraude maar er zelf geen voordeel van heeft genoten. Tegen het bedrijf van verdachten is een geldboete van 1.612.242 euro geëist, gelijk aan het fiscale nadeel.

lees het hele artikel op de site van het Openbaar Ministerie

Reacties zijn gesloten.