Topoverleg Afrikaanse mensenrechten in …. Malabo

“Alsof je een congres organiseert over de vrijheid van meningsuiting in Noord-Korea en Kim Jong-un de opening laat verrichten”, zo omschrijft Thor Halvorssen, oprichter van de Human Rights Foundation, de negende Sullivan Summit die deze maand in Malabo in het gastland Equatoriaal Guinea wordt gehouden. De Leon H. Sullivan Foundation zet zich in voor de mensenrechten. De in 2001 overleden oprichter werkte samen met Martin Luther King en kreeg later bekendheid als gedreven tegenstander van de Apartheid in Zuid-Afrika.

Dictator Teodoro Obiang Nguema Mbasogo regeert er al meer dan 30 jaar over Equatoriaal Guinea en werd door de VS al eens omschreven als het hoofd van een “aanhoudend corrupte familie“. Nu probeert hij zich een nieuw imago aan te meten, namelijk dat van behartiger van de mensenrechten. Op 20 augustus hoopt hij – op zijn kosten – zo’n 4.000 wereldleiders, sporters, popsterren en TV-bekendheden te ontvangen; sommigen kregen zelfs een vergoeding aangeboden om aanwezig te zijn.

Topoverleg Afrikaanse mensenrechten

Negende Sullivan Summit in Malabo

Waarom de Sullivan Foundation nu met president Obiang in zee gaat, is niet duidelijk. De Human Rights Foundation heeft verzocht om het congres af te blazen. Het evenement dient in hun ogen louter tot verheerlijking van de langstzittende dictator en ze hekelt de organisatie zaken te doen met de man die “aan het hoofd staat van een van de meest repressieve regimes en ervan wordt beschuldigd misaden te hebben begaan tegen de menselijkheid”.

lees het hele artikel bij The Independent (Guy Adams)

Reacties zijn gesloten.