Topman FGH Bank legt tijdelijk functie neer

Peter Keur

Peter Keur

Begin maart 2014 legde Peter Keur, CEO van Rabo-dochter FGH bank, op eigen initiatief zijn functie neer, nadat tegen hem aangifte was gedaan door Ger Visser. Keur zou hebben geholpen bij het toedekken van fraude bij Eurocommerce in 2011. Hij zou geweten hebben dat er waarschijnlijk sprake was van frauduleuze transacties, maar dat niet hebben gemeld aan de compliance-afdeling binnen de bank. Ook zouden medewerkers van FGH onder zijn verantwoordelijkheid een taxatierapport hebben vervalst, om zo goedkeuring te krijgen voor het verstrekken van een miljoenenkrediet aan de vastgoedontwikkelaar. Die ontving eind 2011 een lening van 28 miljoen euro voor het kantorencomplex Carlton in Almere.

FGH wilde Eurocommerce nog een tweede lening verstrekken van 35 miljoen euro, voor kantoor Diana en Vesta in Amsterdam Zuid-Oost. Op basis van een vervalste taxatie keurde het kredietcomité van Rabo, waar Keur in zit, het tweede krediet ook goed. Dit geld werd uiteindelijk niet uitgeleend, omdat FGH en Keur er eind 2011 voor kozen om aangifte te doen van fraude bij Eurocommerce.

Een en ander werd naar buiten gebracht door Het Financieele Dagblad, dat documenten had ingezien, die door de FIOD in beslag waren genomen. Tevens had Visser de zakenkrant inzage gegeven in zijn aangifte tegen FGH en Keur.

Tegen NRC Handelsblad zei Visser: “Ik heb twee weken geleden aangifte gedaan tegen de topman en FGH. Ik wil dat zij met twee vingers omhoog moeten vertellen hoe het zat. Ik zal misschien niet volgens de letter van de wet hebben gehandeld, maar FGH was van alles op de hoogte. FGH Bank logoDe grote regisseur was de directeur. Tot nu toe is heel eenzijdig neergezet wat ik zou hebben gedaan. Maar langzaam zal duidelijk worden dat ik alles deed in samenspraak met FGH en de directeur.”

Volgens vastgoedadviseur en oud-journalist Ruud de Wit is Visser uit op wraak, zo viel te lezen in De Telegraaf. In 2012 zei hij in een interview met NRC Handelsblad dat de banken hem „naar de gaskamer hadden gestuurd”. De Wit: „FGH deed aangifte van fraude, Visser deed op zijn beurt een tegenaangifte. En al vanaf 2011 zoekt hij de media met laster en onzin. Er is dus alle reden om te twijfelen aan het waarheidsgehalte van de aangifte van Visser.” Keur zelf hield al langer rekening met een actie uit de vastgoedwereld met als doel hem te beschadigen. „Keur heeft al jaren te maken met bedreigingen van ontevreden klanten. En ook de pers is bestookt met anonieme brieven, waarin de naam van Keur (en van Dik Wessels en Ad Buisman van Ernst & Young) werd besmeurd.”

Na de aangifte deed Rabobank ook intern onderzoek naar de handelwijze van Keur. Dat onderzoek pleitte hem vrij. FGH werd in januari 2015 wel plotseling opgeheven en Keur ging vervroegd met pensioen.

bron: FD (Vasco van der Boon), NRC (Chris Hensen), Cobouw (Joost Zwaga), Telegraaf (Jarco de Swart), Follow the Money (Ruud de Wit), De Stentor

Reacties zijn gesloten.