Topbestuurders Porsche misleidden beleggers

Het OM in Duitsland heeft een jaar celstraf geëist tegen Holger Härter, ex-CFO van Porsche, omdat hij in 2008 valse verklaringen afgegeven zou hebben over het aandelenbelang van Porsche in Volkswagen ten tijde van de mogelijke overname door Porsche. Volgens de officier van justitie in Stuttgart zou een boete niet volstaan, en zou een tijdelijk verblijf achter de tralies op zijn plaats zijn.

Wiedeking en Härter

Wiedeking en Härter

Ex-Porsche CEO Wendelin Wiedeking (1952) werd in december 2012 eveneens aangeklaagd voor ditzelfde geval van marktmanipulatie. Samen met Härter (1956) zou hij beleggers misleid hebben door in de periode tussen 10 maart en 2 oktober 2008 in minstens vijf openbare verklaringen beweerd te hebben dat men niet van plan was zijn aandeel in Volkswagen aanzienlijk te verhogen. Dit leidde ertoe dat beleggers hun aandelen Volkswagen van de hand deden of speculeerden op een eventuele koersdaling van het aandeel Volkswagen door short te gaan.

Vervolgens bleek dat Porsche wel degelijk zijn aandeel in Volkswagen had uitgebreid tot 75%. Het nieuws stuwde de beurskoers van Volkswagen zo ver op, dat het kortstondig een van de meest waardevolle bedrijven ter wereld was. De overnamepoging mislukte vervolgens jammerlijk, met een miljardenverlies als gevolg. Hierop konden beide topmannen in 2009 vertrekken. Volkswagen draaide de zaak toen om en medio 2012 is Porsche een onderdeel van Volkswagen AG geworden.

De zaak voor de rechtbank in Stuttgart kan gevolgen hebben voor een parallel lopende civielrechtelijke procedure in Braunschweig,  met een miljardenclaim tegen het toenmalige moederbedrijf Porsche SE.  Daarin gaat het om schadecompensatie voor aandeelhouders.

bron: Quote (Tom Wouda), Wikipedia, Automobielmanagement, Bloomberg (Karin Matussek)

Reacties zijn gesloten.