Top Platinum Partners opgepakt op verdenking fraude van 1 miljard

Medio december 2016 werd het topmanagement van hedgefund beheerder Platinum Partners opgepakt op verdenking van minder oorbare praktijken, die schuil bleken te gaan achter een bijzonder fraai jaarlijks rendement van 17% van het vlaggeschip Value Arbitrage Fund. Oprichter Mark Nordlicht (1968) en zes van zijn kompanen werden opgepakt; de meesten afkomstig uit de Joodse wijk in New York, waar ook veel van de investeerders woonden. Gecombineerd met de kenmerken van een ponzifraude, doet de zaak denken aan Madoff, maar dan in Madurodam.

Platinum Partners opgepakt

Mooie resultaten Platinum Partners (bron: Reuters)

Platinum Partners werd opgericht in 2003 en beheerde ruim 1,7 miljard dollar, als we de cijfers nog mogen geloven. Verschillende signalen en onderzoeken resulteerden in de aanhoudingen eind 2016. Zo werd in juni Murray Huberfeld gearresteerd op verdenking van omkoping van Norman Seabrook, voorzitter van de New Yorkse bond voor gevangenispersoneel. Seabrook zou gemasseerd zijn om 20 miljoen dollar van de bond te laten beheren door Platinum Partners. Toen zijn zoon in 2008 bar mitswa werd, charterde Huberfeld, medefinancier van het eerste uur, een vliegtuig en nodigde honderden gasten uit voor een feest aan zee in Palm Beach, waar een bekende orthodoxe zanger, Lipa Schmeltzer – de ‘Joodse Elvis’ – optrad.

Het Value Arbitrage Fund beheerde met name energie-gerelateerde beleggingen, die door de sterke daling van de olieprijs vanaf 2015 behoorlijke klappen opliepen. Het daarop volgende geldgebrek trachtte men eerst op te lossen door leningen van eigen fondsen, daarna door het selectief behandelen van investeerders die wilden uitstappen. 

Uit de aanklacht zou blijken hoe beleggers eind 2015 en begin 2016 tevergeefs poogden om hun geld terug te krijgen, nadat het bedrijf te kennen gaf dat niet alle beleggingen er even rooskleurig voor stonden. In juli begon Platinum Partners met de afbouw van diverse fondsen en een maand later werden de grootste buitengaatse investeringsvehikels door een rechtbank op de Kaaimaneilanden failliet verklaard. Gelukkig had de hedgefund beheerder eerder al honderden miljoenen aan fees geïncasseerd op basis van overgewaardeerde bezittingen.

Mark Nordlicht, oprichter van Platinum Partners opgepakt

Mark Nordlicht

Nordlicht zou al vaker betrokken zijn geweest bij witteboordenzwendel. In 2007 zou hij een speculatieve handelaar hebben geholpen, waarmee de Bank of Montreal 500 miljoen dollar verloor. In 2010 financierde hij een handel in levensverzekeringen op terminale patiënten, waarnaar de SEC onderzoek deed. In 2011 bleek hij de grootste geldschieter van een ponzifraude in Florida, die de eigenaar ‘hielp’ om nieuwe investeerders aan boord te krijgen. 

bron: Reuters (Nate Raymond, Lawrence Delevingne), Bloomberg (Patricia Hurtado, Zeke Faux), LOSTMESSIAH, Palm Beach Hedge Fund Association, Wikipedia


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *