Thaise vice-premier treedt af om corruptieschandaal

foto Yongyuth Wichaidi

Yongyuth Wichaidi

Vice-premier Yongyuth Wichaidi van Thailand heeft onverwacht zijn functie neergelegd in verband met het jaren oude Alpine corruptie schandaal, waarin hij volgens de National Anti-Corruption Commission (NACC) betrokken en schuldig is. Ook zijn post als minister van Binnenlandse zaken geeft hij op. Wel blijft hij voorzitter van de Pheu Thai partij en lid van het parlement. Blijkbaar kon premier Yingluck Shinawatra, zus van ex-premier Thaksin Shinawatra, hem niet langer voldoende beschermen.

De NACC bevond Yongyuth schuldig aan de onrechtmatige verkoop van kloostergrond in 2002 aan Alpine Real Estate en Alpine Sports & Golf Club. Deze ontwikkelaar had connecties met de voormalige plaatsvervanger van de minister van Binnenlandse Zaken Sanoh Thienthong. De grond werd later doorverkocht aan Thaksin Shinawatra.

Ook nu wacht de bevolking in spanning af wat het effect van dit schandaal zal zijn, nadat eerdere schandalen diverse politieke partijen fataal werden, maar de diepgewortelde corruptie nauwelijks deden verminderen. In mei 2012 benoemde de regering de strijd tegen corruptie nog tot 1 van de 16 speerpunten van beleid. Hiervoor zijn tot nu toe door alle overheidsorganisaties en provincies zo’n 220 projecten gedefinieerd. Nu de ministeries nog. Medio 2013 moet het project zijn afgerond. Daarna worden ook staatsbedrijven en lagere overheden erin betrokken.

Voor een melding van corruptie kunnen de Thai terecht bij een tiplijn en op een website. Tot nu toe zijn zo’n 150 verdenkingen en meer dan 100 tips binnen gekomen. Het betreft met name fraude en corruptie bij bouwprojecten en door de overheid gefinancierde projecten alsmede machtsmisbruik door ambtenaren.
Alom wordt het project ter voorkoming van overstromingen als meest corrupt gezien. Volgens Mongkolkrit Suksintharanont van het anti-corruptie verbond is van het totale budget van meer dan 8,5 miljard euro al 6 miljard verdwenen in de zakken van “invloedrijke personen”.

bron: RAI-SEE, The Nation

Reacties zijn gesloten.