Texaan houdt piramidespel 10 jaar vol

In Europa komt een financieel piramidespel weinig voor; in Amerika stort er elke week wel een ponzischeme in. Naast een groot ‘aanbod’ van dergelijke investeringsconstructies zijn er ook veel ‘ontvankelijke’ beleggers. Maar ja, zoals ik onlangs op Twitter tegenkwam (@Tillman_40), “je moet wel slapen om in de Amerikaanse droom te geloven”. Door de Texaan Frederick Alan Voight werden jaarlijkse rendementen in het vooruitzicht gesteld tot 42 procent! Als het te mooi is om waar te zijn, dan droom je. 

DADS Texaan houdt piramidespelBegin augustus 2015 troffen hij en zijn bedrijf DayStar Funding LP een schikking met de SEC, waarmee na 10 jaar een einde kwam aan zijn investeringen in veelbelovend onderzoek dat op korte termijn winstgevend zou worden. Sinds 2004 haalde hij zo’n 114 miljoen dollar op bij 300 investeerders. Het geld zou onder andere besteed worden aan onderzoek door InterCore, een bedrijf dat onderzoek doet naar veiligheidsrisico’s van (werkgerelateerde) vermoeidheid.

Voight (1957) was directeur en vice-president van InterCore. Een kleine 14 miljoen zou gebruikt zijn voor onderzoek naar een signaleringssysteem voor wegdommelende chauffeurs, het Driver Alertness Detection System, kortweg DADS. Een afkorting die duidelijk appelleert aan gevoelens van familiebanden en ouderlijke verantwoordelijkheid.

In de schikking werd ook overeengekomen dat Voight nooit meer een leidinggevende functie zal bekleden bij een beursgenoteerd bedrijf en nooit meer zal handelen in waardepapieren, tenzij privé. Een rechtbank moest nog bepalen hoeveel geld Voight moet terugbetalen. De bezittingen en tegoeden van DayStar en InterCore werden bevroren. 

Frederick A. Voight Texaan houdt piramidespel 10 jaar vol

Frederick A. Voight

In totaal zou 22 miljoen dollar zijn verdwenen, volgens de raadsman van Voight zou het aanzienlijk minder zijn. Voight drukte zelf vele miljoenen achterover en gebruikte geld voor rentebetalingen aan beleggers. Toen hij er niet langer in slaagde genoeg geld binnen te halen om eerdere investeerders terug te betalen, liep hij tegen de lamp. De SEC sloot niet uit dat ook de overige betrokken bedrijven – F.A. Voight & Associates (FAVA), Rhine Partners, Topside Partners en InterCore Research Canada (IRC) – aangeklaagd zullen worden. 

 bron: Reuters (Jonathan Stempel), BuzzFeed (Matthew Zeitlin), CFO (Matthew Heller), Financial Advisor (Christopher Robbins), FD

Reacties zijn gesloten.