Supermodel en operaster geven fiscaal niet thuis

In Israël werden medio december 2015 het fotomodel Bar Refaeli en haar moeder Zipora gearresteerd op verdenking van belastingontduiking. Beiden moesten hun paspoort inleveren en kregen te horen dat ze een half jaar het land niet mogen verlaten zonder toestemming van de autoriteiten. Refaeli zou gelogen hebben over haar woonplaats om zodoende miljoenen dollars aan inkomsten buiten de schijnwerpers te houden.

Supermodel en operaster

Bar Refaeli bij ‘haar’ Lexus

Als één van de best verdienende modellen en miljardairsvrouw zou ze ook inkomsten in natura hebben verzwegen, zoals appartementen, die op naam staan van haar moeder en haar broer, alsmede een Range Rover en een Lexus. Als niet-ingezetene hoef je in Israël geen belasting te betalen over buitenlands inkomen, maar volgens de belastingdienst woonden Bar en haar moeder wel degelijk in Israël. De dames ontkenden uiteraard en hun advocaat liet weten dat een en ander binnenkort de wereld uit zou zijn.

 

Operaster Montserrat Caballé sloot vorig jaar een schikking met de Spaanse autoriteiten over een soortgelijke zaak. Deze maand werd deze door een rechter bekrachtigd: een boete van 240.000 euro en een bedrag aan achterstallige rente groot 75.000 euro voor het te laat voldoen van haar aangifte over 2010. Pas in 2014 betaalde ze de betwiste 508.000 euro aan de fiscus. De celstraf van 6 maanden werd een voorwaardelijke; dat wordt in Spanje elke eerste gevangenisstraf die korter is dan 2 jaar. 

De fiscus constateerde in 2010 dat Caballé (1933) weinig inkomen opgaf en zei in Andorra te wonen. Het grootste deel van het jaar woonde ze evenwel in Spanje en verdiende ze geen 300.000 euro met opnames en concerten in Spanje, Zwitserland, Duitsland, Italië en Rusland, maar ruim 2 miljoen. Deze inkomsten liepen wel via een bedrijf in het vorstendom Andorra en belandden op een Andorrese bankrekening. De belastingdienst gaf de zaak ook door aan de openbare aanklager, die een aanklacht wegens belastingfraude opstelde.

De Catalaanse sopraan brak in 1965 door bij een invalbeurt in Carnegie Hall in New York toen ze de rol van Lucrezia Borgia vertolkte in de gelijknamige opera van Donizetti. Ze trad daarna op met de Metropolitan Opera, San Francisco Opera en de Weense  Opera, met tegenspelers als Luciano Pavarotti en Placido Domingo. Eind jaren ’80 verdubbelde haar fanschare toen ze het nummer ‘Barcelona’ zong met Freddie Mercury van Queen, dat het officieuze lied van de Olympische Spelen in 1992 werd.

bron: Variety (Marianne Zumberge), NY Daily News (Meera Jagannathan), BBC News, the Guardian, Catalan News Agency, Ynetnews

Reacties zijn gesloten.