Straf van 50 jaar voor “meest hebzuchtige, egoïstische en meedogenloze fraudeur”

Tim Durham

Tim Durham

Afgelopen zomer werd Tim Durham (1962), een gerespecteerd zakenman uit Indianapolis (Indiana) en voormalig CEO van het mediabedrijf National Lampoon, schuldig bevonden aan effectenfraude in de vorm van een ponzischeme voor een bedrag van 200 miljoen dollar. De aanklagers eisten een straf van 225 jaar; alleen zo’n gegarandeerd levenslange celstraf past iemand die zij omschreven als één van “de meest hebzuchtige, egoïstische en meedogenloze criminelen”. Voor zijn handlangers Jim Cochran (1957) en Rik Snow (1963) hadden zij celstraffen in gedachten van 145 en 85 jaar. Eind november 2012 werden zij veroordeeld tot gevangenisstraffen van 50, 25 en 10 jaar. Aanzienlijk minder dan geëist, maar wel de langste straffen voor witteboordencriminaliteit ooit opgelegd in Inidiana.

Fair Financial filiaal gesloten

Te laat. Gesloten.

Met hun bedrijf Fair Finance Company – dat ze in 2002 kochten – spiegelden ze investeerders mooie rendementen voor. Fair Finance kocht consumentenleningen van bedrijven en verdiende aan het verschil tussen hun aanschafprijs en de rente-opbrengsten van de leningen. Gelokt door de vooruitzichten van continue bovengemiddelde rendementen staken meer dan 5000 beleggers zo’n 230 miljoen dollar in het bedrijf van Durham.

Maar zoals te raden valt, stak Durham het geld helemaal niet in dergelijke consumentenleningen, maar in verscheidene andere zakelijke activiteiten van Cochran en hemzelf. De beleggers ontvingen keurig hun rendement, maar dat werd natuurlijk betaald uit hun eigen inleg.

Bij Tim thuis achter

Bij Tim thuis achter

Durham en Cochran hadden bovendien genoeg hobby’s waarin ze het nodige geld stuk konden slaan. Zo hadden ze op een gegeven moment meer dan 40 klassieke en zeer exclusieve auto’s voor zo’n 7 miljoen dollar, een privé vliegtuig van 3 miljoen en een jacht in Miami van 6 miljoen.

Door gebrek aan nieuwe investeerders ging Fair Finance in 2010 failliet en werd het driemanschap al snel aangeklaagd. Van het geschatte bedrag aan verliezen voor de beleggers van ongeveer 208 miljoen dollar is tot nu toe 6 miljoen terecht. De vooruitzichten op meer financiële genoegdoening zijn uiterst gering.

bron: Ponzitracker (Jordan D. Maglich), Bloomberg (Andrew Harris, Howard Smulevitz)

Reacties zijn gesloten.