Steekpenningen in ruil voor medische apparatuur Philips

Medio februari 2013 bekenden twee voormalige directeuren van Philips Polska schuld aan valsheid in geschrift en omkoping tussen 2000 en 2007. In mei 2011 werd bekend dat Philips-medewerkers in die periode ziekenhuisdirecteuren hadden omgekocht voor een bedrag van 760.000 euro om meer apparatuur te verkopen. Drie medewerkers van Philips zouden daarvoor een steekpenningenfonds hebben opgezet. Een tussenpersoon van een ander bedrijf, Marian Kulig, regelde het omkopen van de ziekenhuisdirecteuren. Hij stapte in 2007 naar de Poolse justitie en is inmiddels kroongetuige in het proces.

philips corruptie polen

Corruptie & Omkoperij (Fok.nl)

Er staan 23 verdachten terecht, die worden berecht in een aparte procedure bij de rechtbank van Katowice. Twee ziekenhuisdirecteuren hebben toegegeven dat ze in ruil voor steekpenningen medische apparatuur van Philips hebben gekocht. Een van de directeuren zou daarvoor 170.000 Duitse mark hebben gekregen.

Philips zelf wordt nog niet aangeklaagd, maar loopt wel het risico dat de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC een veroordeling voor corruptie aangrijpt voor een boete in de VS op grond van de FCPA. In 2011 zou onder andere volgens de NOS en het FD uit documenten en mailberichten zijn gebleken dat Philips Medical Systems in Nederland van de omkoping wist, evenals het kantoor in Hamburg, dat tot eind 2002 de leiding had over de Poolse activiteiten.
Na het betalen van de steekpenningen werden de eisen in de openbare aanbesteding zodanig aangepast, dat alleen Philips nog aan de eisen kon voldoen. In één van de e-mails schreef de voormalige Philips-baas voor Zuid-Polen aan Hamburg over een aanbesteding in Katowice: “De aanbesteding is door mij voorbereid, met onze parameters.”

Philips medische apparatuurPolen heeft Nederland in 2008 vergeefs gevraagd om hulp bij het onderzoek naar corruptie bij Philips. Een gezamenlijk onderzoek kwam niet van de grond. Justitie in Polen wilde van het OM in Nederland weten of het hoofdkantoor van Philips Medical in Best bij een omkopingszaak betrokken was. Waarom Nederland niet reageerde op verschillende verzoeken werd destijds niet duidelijk.

Wel heeft de Nederlandse justitie bij een huiszoeking in 2009 documenten en cd-roms meegenomen. Omdat Nederland pas laat in actie kwam, arriveerden de stukken nadat de Poolse justitie het onderzoek had afgesloten. Het corruptieproces begon in juni 2011 in het Poolse Katowice.

bron: NOS, NRC (Anouk van Kampen), Volkskrant, Omroep Brabant (Jody Ummels)

Reacties zijn gesloten.