Steekpenningen bij aanschaf bankbiljetten

In oktober 2014 werd in Wenen uitspraak gedaan in een omkopingszaak uit 2005. Bij het leveren van bankbiljetten door Oesterreichische Banknoten-und Sicherheitsdruck GmbH, kortweg OeBS, aan Azerbeidzjan en Syrië zou zo’n 14 miljoen euro aan steekpenningen zijn betaald. Van de negen verdachten werden er zeven veroordeeld. 

De nationale bank van Oostenrijk overwoog in 2003 om de slecht renderende drukkerij van bankbiljetten af te stoten. Om in te grijpen werd een nieuwe man aan het roer gezet. Deze Duchatczek benoemde op zijn beurt twee nieuwe directeuren in een poging het bedrijfsonderdeel weer winstgevend te maken. Daarbij werd ook gekeken naar markten buiten Europa, omdat OeBS met 600 miljoen bankbiljetten per jaar maar een kleine speler is. Zestig procent van de wereldmarkt wordt bediend door drie grote spelers: het Engelse De La Rue, het Duitse Giesecke & Devrient en Arjowiggins uit Frankrijk.

Azerbaijan bankbiljet 100 manatAls de centrale bank van Azerbeidzjan eind 2004 besluit om nieuwe bankbiljetten in omloop te brengen, dingt ook OeBS mee naar de opdracht. Verkoopmanager Tanasescu vloog naar Baku en kreeg – volgens haar getuigenis – het verzoek van bankfunctionarissen om de geboden prijs met 20% te verhogen en dit extra bedrag later aan hen uit te betalen. Na toestemming van haar superieuren te hebben gezocht, stemde ze met het voorstel in. Ze kreeg een lijst met te begunstigen functionarissen, maar durfde die tijdens de rechtszaak niet te noemen vanwege geuite bedreigingen.

De vrijgesproken Duchatczek gaf desgevraagd aan de 20% opslag niet verdacht te hebben gevonden. Hij vertrouwde volledig op zijn mensen en alles gebeurde volgens de regels, zoals uit diverse audits was gebleken. De aanklager had daarin evenwel betalingen gevonden aan brievenbusmaatschappijen tussen 2005 en 2011, waar geen enkele prestatie tegenover stond. Nader onderzoek bracht geldstromen aan het licht via Panama, Libanon, Abu Dhabi en de Britse Maagdeneilanden. De twee directeuren, Michael Wolf en Johannes Miller, kregen een voorwaardelijke celstraf van 24 maanden.

bron: Bloomberg (Kit Chellel, Alexander Weber), The Local, Reuters

Reacties zijn gesloten.