Staal gearresteerd op verdenking verduistering

Begin april 2017 kwam de voormalig topman van Vestia, Erik Staal, opnieuw in opspraak. Bij zijn woning werd Staal gearresteerd op verdenking van verduistering van geld van de Stichting Housing Association South Africa (HASA). Daarvan was en is hij (nog steeds) de enige bestuurder. Volgens het OM zou Staal 1,2 miljoen euro hebben verduisterd en witgewassen en daarbij ook valsheid in geschrift hebben gepleegd. Met rechtshulpverzoeken werden ook huiszoekingen gedaan in een woning in Zuid-Afrika, een woning op Bonaire en een woning in België. En er werd beslag gelegd op één van Staals panden in Amsterdam voor een bedrag van zo’n 1,5 miljoen euro. Op de woning van Staal in Krimpen aan de Lek werd geen beslag gelegd. De tweede verdachte betrof de zus van Staals ex-echtgenote. Zij zou medeplichtig zijn aan witwassen.

Staal gearresteerd, Woningen Housing Association East London

Woningen Housing Association East London, Zuid-Afrika

Na haar oprichting in 1996 bouwde stichting HASA enkele honderden woningen voor arme gezinnen in de Zuid-Afrikaanse stad East London. De stichting werd gefinancierd door enkele woningcorporaties en gemeenten. In 2000 hielden twee van de drie bestuursleden het voor gezien. In 2013 onthulde de Telegraaf dat Staal een aan Stichting HASA gelieerde villa in Zuid-Afrika gebruikte voor privédoeleinden. Dat zouden er volgens een ingewijde in Zuid-Afrika meer dan één zijn: in Johannesburg, in het Krugerpark en in Botswana. De woning in Johannesburg zou niet bepaald in een township hebben gelegen.

Toen Staal in 2012 bij Vestia vertrok en de administratie van HASA meenam, wilde Vestia ook graag weten waar de 4 miljoen euro was gebleven, die de corporatie ooit via HASA had uitgeleend. Het resterende geld van HASA zou gewoon op de rekeningen staan, bestemd  voor „volkshuisvestingscomponenten”, zei Staal in juni 2014 tijdens een verhoor onder ede door een parlementaire enquêtecommissie. Een Nederlandse accountant zou dat gaan controleren, maar of fiscaal jurist Staal daar ook uitvoering aan heeft gegeven was onduidelijk. Mazars in Nederland had in 2013 wel contact met Staal en HASA, maar heeft volgens een woordvoerder nooit een opdracht voor hen uitgevoerd. Of een andere accountant HASA heeft gecontroleerd is onbekend.
Op schriftelijke verzoeken om zijn activiteiten bij HASA te verantwoorden en zijn taken over te dragen aan een andere bestuurder namens Vestia, zou Staal nooit hebben geantwoord.

bron: FD (Hans Verbraeken, Vasco van der Boon), Telegraaf (Bart Mos), NRC (Eppo König), Volkskrant ( Mark Misérus)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *