Speelgoedmiljardair parkeerde miljoenen in Zwitserland

De als acteur mislukte Ty Warner investeerde z’n laatste geld in 1985 in pluche speelgoedbeesten en verdiende daar een fortuin mee. Zijn Beanie Babes waren (in Amerika) erg populair in de jaren ’90 en enkele van de creaties werden verzamelaarsitems waarvoor duizenden dollars werden neergeteld. Zijn bedrijf Ty Inc. heeft een omzet van 4,5 miljard en bezit inmiddels ook hotels in New York, Santa Barbara en Los Cabos, Mexico. Dat hij ettelijke tientallen miljoenen op een Zwitserse bankrekening zette en in 2002 voor de IRS verzweeg, komt hem nu duur te staan.

Speelgoedmiljardair Ty Warner

Ty Warner

Warner (1944) is volgens Forbes goed voor zo’n 2,6 miljard dollar en behoort daarmee tot de 250 rijkste Amerikanen. In 1996 opende hij een rekening bij UBS, waarvan hij 6 jaar later 93 miljoen dollar overmaakte naar een rekening bij de Zurcher Kantonalbank, die op naam stond van de Molani Foundation, maar aan Warner toebehoorde. Over zijn inkomen van bijna 50 miljoen dollar in 2002 betaalde hij gewoon belasting, maar het inkomen van zijn rekening in Zürich gaf hij niet op. Ook bij een latere aanpassing van die aangifte in 2007 ontbrak dat inkomen op het Foreign Bank Account Report (FBAR).

Tot die tijd werd daar niet zo erg op gelet, maar sinds het UBS-schandaal inzake belastingontduiking uit 2008/2009 ligt dat anders. Warner is niet de eerste die dat ondervond. Ook gefortuneerden als Leandro Rizutto, oprichter van Conair, en Igor Olenicoff, een Californische projectontwikkelaar, moesten forse boetes betalen. Sinds 2009 werden zo’n 70 personen vervolgd voor deze vorm van belastingontduiking.

Zo’n 38.000 belastingbetalers gaven alsnog hun offshore rekeningen op bij de IRS onder het Offshore Voluntary Disclosure Program om van vervolging gevrijwaard te blijven. Door deze inkeerregeling kwam 5,5 miljard dollar terug naar de Verenigde Staten en werd jacht gemaakt op de btrokken bankiers en belastingadviseurs. Dat leidde al tot forse boetes voor UBS en Wegelin & Co. Tegen 14 andere banken, waaronder Credit Suisse, HSBC en Julius Bear, lopen nog strafrechterlijke onderzoeken.

Deelname aan het Offshore Voluntary Disclosure Program zat er voor Warner niet in, omdat er al een onderzoek naar hem liep. In oktober 2013 trof hij een schikking, die inhield dat hij alsnog 16 miljoen dollar belasting afdroeg en een boete betaalde van meer dan 53 miljoen dollar voor de onjuiste FBAR-opgaven. In januari 2014 veroordeelde rechter Kocoras in Chicago hem bovendien tot 2 jaar voorwaardelijk en een taakstraf van 500 uur. Daarmee week Kocoras  nogal af van de richtlijn, die in dit soort gevallen een gevangenisstraf van 46 tot 57 maanden voorschrijft.

De aanklager verloor ruim een jaar later het ingestelde beroep. Ty Warner hoefde niet de gevangenis in, ook al voelde één van de drie rechters zich wat ongemakkelijk bij het mogelijke signaal dat van deze uitspraak uit zou kunnen gaan. 

bron: BBC, Forbes (Robert W. Wood, Janet Novack), Bloomberg (David Voreacos, Andrew Harris)

Reacties zijn gesloten.