Spanje loopt te hoop tegen bezuinigingen en corruptie

De Spanjaarden zijn de draconische bezuinigingsmaatregelen en de hoge werkloosheid meer dan zat. Regelmatig worden overal in Spanje protestmarsen georganiseerd. Ook de corruptiezaken die de politiek teisteren, werden eind februari 2013 op manifestaties in een tachtigtal steden gehekeld. Alleen al in de hoofdstad Madrid zakten verscheidene tienduizenden mensen af naar het Neptunusplein nabij het parlementsgebouw. Grote demonstraties vonden eveneens plaats in Barcelona, Gran Canaria en La Coruna.

Zo wordt de top van regeringspartij Partido Popular ervan beschuldigd grote bedragen zwart geld in ontvangst te hebben genomen. Het corruptieschandaal werd jaren geleden al ontdekt, maar de woede erover nam nu weer toe.

Luis Barcenas

Luis Barcenas

Begin 2013 publiceerde de krant El País documenten die de schaduwboekhouding van de Partido Popular zouden behelzen. Daarin stonden namen van veel kopstukken binnen die partij, die met regelmaat zwart geld als bonus ontvingen in een envelop. Ook de huidige premier Mariano Rajoy zou jaarlijks zo’n 22.000 euro hebben gekregen. De enveloppen werden uitgedeeld toen Barcenas verantwoordelijk was voor de boekhouding van de partij. Tussen 1994 en 2004 was hij dat samen met de eerdere penningmeester, Alvaro Lapuerta.

Luis Barcenas legde bij de notaris vast wie geld aan de PP doneerde en welke partijleden geld ontvingen. De verklaring die Barcenas aflegde, is al in bezit van de rechter die belast is met de zaak, Pablo Ruz. De afspraak tussen Barcenas en notaris Andres Dominguez Nafria vond plaats vlak voordat bekend werd dat de ex-beheerder van de PP-partijkas 22 miljoen euro op Zwitserse bankrekeningen verborgen hield voor de belastingdienst. De notaris heeft nu diverse dozen vol met documenten in bezit. Hij kreeg de opdracht deze te publiceren, zodra Barcenas in hechtenis wordt genomen.

De prominente partijleden ontkenden alle beschuldigingen en tegen El País zijn rechtszaken gestart wegens smaad.

Barcenas is ook nog betrokken in het Gurtel-schandaal, waarin hij wordt beschuldigd van omkoping, belastingontduiking en witwassen. Ook door dit schandaal laaiden de verdenkingen inzake “geheime documenten” weer op en nam de publieke woede verder toe over de reeks politieke corruptieschandalen. De recente ontkenning van Rajoy, toen hij zei “er is niets van waar, behalve een paar dingen”, hielp niet bepaald om de gemoederen te sussen.

Juan Carlos en Corinna zu Sayn Wittgenstein

Juan Carlos en Corinna zu Sayn Wittgenstein

In datzelfde weekend moest Iñaki Urdangarin op Mallorca voor de rechter verschijnen voor vermeende malversaties met overheidsgeld tussen 2004 en 2006 bij een non-profit organisatie voor het organiseren van sportieve evenementen genaamd Instituto Nóos. Uit aan de rechter overhandigde e-mails zou blijken dat zelfs koning Juan Carlos op de hoogte was van de fraude en daar zelfs een rol bij speelde. Ook wist een vriendin van hem van het geheel af; prinses Corinna zu Sayn-Wittgenstein, die de koning vorig jaar ‘begeleidde’ op zijn olifantenjacht in Botswana (als voorzitter van het WNF).

bron: NOS, HLN.be (Karen van Eyken), INSpanje.nl, The Independent (Alasdair Fotheringham)

Reacties zijn gesloten.