Sobere oudedag voor Spaanse bankiers

Zes jaar na de start van de financiële crisis werden nu ook in Spanje voor het eerst topbankiers veroordeeld tot een gevangenisstraf wegens wanbestuur en onrechtmatige verrijking. Vier voormalige bankiers van de Caixa Penedès, ooit de derde spaarbank van Catalonië, kregen eind mei 2014 van de Spaanse rechter gezamenlijk een gevangenisstraf van vijf jaar. Twee jaar voor de voormalige directeur-generaal Ricard Pagès en één jaar voor zijn medebestuurders Juan Caellas, Manuel Trouano en Santiago José Abella.

Bestuurders Caixa Penedes

Ricardo Pages, Juan Caellas, Manuel Trouano en Santiago José Abella

Of ze hun celstraf daadwerkelijk moeten uitzitten is nog maar de vraag. Wel zegden ze toe ruim 28 miljoen euro terug te betalen, die ze zichzelf net voor hun gedwongen vertrek bij de bank – die voor bijna 1 miljard euro staatssteun kreeg – als pensioengeld hadden toegekend. In oktober 2013 werd de spaarbank overgenomen door Banco Sabadell.

“Uw handelwijze was fout, onheus en bedrieglijk voor de samenleving. U stelde uw persoonlijke belangen boven maatschappelijke en verloochende zo het in u gestelde vertrouwen”, aldus rechter José María Vázquez Honrubia. Op tv en internet kon iedereen volgen hoe de bankiers de les werd gelezen en ze één voor één de ten last gelegde misstappen erkenden. De vijfde verdachte, de inmiddels overleden directeur personeelszaken van de bank, ontsprong de dans.

Tegen ruim 90 ex-bestuurders van financiële instellingen lopen nog rechtszaken, sinds begin 2010 veel Spaanse banken op instigatie van de overheid fuseerden om een sneeuwbaleffect van faillissementen te voorkomen. Allemaal werden ze aangeklaagd wegens oplichterij, wanbestuur en exorbitante beloningen. Onder hen Miguel Blesa, voormalig topman van Caja Madrid, dat opging in Bankia en Roberto López Abad en Juan Ramón Avilés van de Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM), eind 2011 eveneens verkocht aan Banco Sabadell voor 1 euro.

bron: de Volkskrant (Steven Adolf), De Standaard (Nico Tanghe), El País (María Fernández)

Reacties zijn gesloten.