Smallsteps voor Estro, grote stap terug voor personeel

Logo SmallstepsZo’n 6 weken nadat het kinderopvangbedrijf Estro begin juli 2014 failliet ging, daagde Abvakabo FNV haar rechtsopvolger Smallsteps voor de rechter vanwege het toegepaste flitsfaillissement. Smallsteps startte direct door, waarbij wel 1.000 vrouw/man zonder sociaal plan op straat kwamen te staan. De arbeidsvoorwaarden van de overgebleven 2.600 medewerkers werden versoberd. Medio augustus wisten diverse dagbladen, waaronder het NRC, te melden dat aan het topmanagement in april nog bonussen waren uitgekeerd. 

Bestuursvoorzitter Jean-Pierre Bienfait en financieel directeur Kris Geysels ontvingen in april een bonus van ruim 41.000 en 33.000 euro over 2013. Beiden kwamen pas in november dat jaar in dienst. Ook andere werknemers uit de bovenste laag van het bedrijf ontvingen in april een bonus over 2013. Topman Bienfait ontving in juni nog een extra bonus van 25.000 euro.
Medio september besloot Bienfait alsnog op te stappen, naar eigen zeggen vanwege de commotie en onrust, ontstaan na het faillissement en de doorstart. Geysels werd bereid gevonden zijn taken tijdelijk over te nemen.

In het voorjaar van 2014 verhuisde Estro statutair naar Amsterdam, waar de rechtbank flitsfaillissementen gedoogt. In juni werd Wouter Jongepier door die rechtbank aangewezen als stille bewindvoerder om een doorstart voor te bereiden. Maar de directie benaderde eigenlijk maar één koper, HIG Capital, die al deels eigenaar van Estro was, via haar dochter Bayside Capital. Toen Jongepier daar achter kwam overwoog hij even om zijn werkzaamheden te staken. 
In zijn eerste faillissementsverslag schreef Jongepier dat het bestuur eind 2013 al concludeerde dat “voorzienbaar was dat Estro groep – zonder additionele financiering – in de zomer van 2014 niet meer aan haar verplichtingen zou kunnen voldoen”.

Estro – één van de grootste aanbieders van kinderopvang – kwam in 2010 in handen van durfinvesteerders, die het bedrijf zoals gebruikelijk overlaadden met schulden. Met de riante subsidieregelingen voorzagen de aandeelhouders een mooie winst op deze investering. Maar de bezuinigingen op de kinderopvang vanaf 2012 pakten desastreus uit.   

Abvakabo FNV vindt dat de werknemers zijn benadeeld bij het ’flitsfaillissement’. Volgens vakbondsbestuurder Wilma Berentsen was er geen sprake van een ’normale’ reorganisatie. „Alles gebeurt in stilte, er is geen medezeggenschap, de ondernemingsraad wordt niet geraadpleegd en de vakbonden worden buitenspel gezet. En dat terwijl 1.000 mensen hun baan verliezen.”

In een vergelijkbare zaak tegen garnalenleverancier Heiploeg moet de rechter nog uitspraak doen. Dit bedrijf ging in januari 2014 failliet, mede als gevolg van een forse kartelboete, maar startte direct door onder de vleugels van het Katwijkse visserijbedrijf Parlevliet & Van der Plas. Van de 390 werknemers verloren 90 hun baan en de arbeidsvoorwaarden van het overgebleven personeel verslechterden.

bron: de Volkskrant (Sander Heijne), NRC (Teri van der Heijden)

Reacties zijn gesloten.