Slovenië: democratie of kleptocratie?

Anti-regeringsprotest Ljublijana

Anti-regeringsprotest Ljublijana – december 2012

“De kloof tussen de Sloveense politieke klasse en de bevolking wordt steeds groter naarmate er meer en meer corruptiezaken aan het licht komen. Nu de regeringsleider zelf tot over zijn oren in de schandalen verwikkeld is, bevindt de Sloveense maatschappij zich op een keerpunt. Aan de ene kant zien we een ernstig conflict binnen de aan de macht zijnde coalitieregering en Sloveense politici in het algemeen, die hun posities met hand en tand verdedigen om niet uit de weg geruimd te worden en bij het grof vuil van de geschiedenis te worden gezet door de ontevreden bevolking. En aan de andere kant zien we burgers massaal in opstand komen tegen de machthebbers.

Onder de huidige omstandigheden is het gerechtvaardigd de vraag te stellen wie nu eigenlijk de werkelijkheid vertegenwoordigt: de politieke elite die zich gedraagt als een olifant in een porseleinkast en permanent bezig is de maatschappij uit te hollen, of de demonstranten die de politici verzoeken om volgens ethische en morele normen te handelen.

Na de laatste betoging van 12 januari in Ljubljana die duizenden Sloveense burgers op de been heeft gebracht, staat het als een paal boven water dat de protestbeweging net zo lang door zal gaan totdat de onvrede eindelijk zal doordringen bij de politieke elite die vervolgens het veld zal ruimen! Dat is de boodschap die op veel verschillende manieren wordt uitgedragen: via borden, maskers, geschreeuwde leuzen. ‘De maat is vol!’ De bevolking heeft schoon genoeg van de leugens, de kleptocratie, de beledigingen en de vernederingen. De geest van de protesten komt het beste tot uiting in de slogan Democratie op zijn Sloveens: liegen, zakken vullen en besturen.

Degenen die hadden verwacht dat de protestbeweging tijdens de eindejaarsfeesten wel zou verstommen, kwamen bedrogen uit. De protestgolf kreeg namelijk een nieuwe impuls met de publicatie van het rapport van de parlementaire commissie ter bestrijding van corruptie, waarin niet-gedeclareerde afschrijvingen werden onthuld van de bankrekeningen van Janez Janša, minister-president en leider van de regeringspartij SDS (de liberale Sloveense Democratische Partij), en Zoran Janković, leider van de grootste oppositiepartij, de centrumlinkse Vooruitstrevende Partij (PS).

Op dit moment staat de Sloveense maatschappij op een keerpunt: een echte democratie worden of een kleptocratie blijven. De komende dagen, weken en maanden zullen cruciaal zijn. Het wordt hoog tijd dat de stem van de burgers wordt gehoord. En dat daar rekening mee wordt gehouden.”

bron: Delo via Presseurop (Zoran Potič)

Reacties zijn gesloten.