Siemens biecht kartel spoorwegmaterieel op in Brazilië

Begin juli 2013 meldde Siemens bij de Braziliaanse autoriteiten een kartel op het gebied van spoorwegmaterieel, waarbij het zelf betrokken was. Dat meldde de lokale krant Folha de São Paulo. De Conselho Administrativo de Defesa Econômica (CADE) richtte daarna in ieder geval een informatieverzoek hierover aan het Franse Alstom, bevestigde het bedrijf. Beide bedrijven zeiden hun volledige medewerking toe aan het onderzoek. In ruil voor de melding en medewerking zou Siemens een eventuele straf ontlopen.

Metro Sao Paolo Siemens biecht kartel op

Metro Sao Paolo

Siemens zou de kartelwaakhond geïnformeerd hebben over illegale prijsafspraken met grote concurrenten als Alstom, het Canadese Bombardier, het Spaanse CAF en het Japanse Mitsui. De prijsafspraken hadden betrekking op de aanbesteding van een aantal grote trein- en metrocontracten in Brazilië, zoals een contract voor een hogesnelheidslijn tussen Rio de Janeiro en São Paulo, waarvan de gunning in augustus 2013 gepland staat.

Alstom, maar ook Siemens, werden al eerder in verband gebracht met omkoping en corruptie bij contracten voor de uitbreiding en het onderhoud van metronetwerken in Brazilië. Alstom werd onder andere daarvoor eerder dit jaar nog genomineerd voor de Public Eye Awards.

bron: NU.nl, Reuters, Dow Jones (Matthew Cowley, Maylis Jouaret)

Reacties zijn gesloten.