SEC wint Abacus-zaak tegen Fabrice Tourre (ex-Goldman)

Fabrice Tourre

Fabrice Tourre

Een voormalig vice-president van Goldman Sachs werd begin augustus 2013 verantwoordelijk gehouden voor het onvolledig informeren van beleggers over een derivaat gebaseerd op ‘rommelhypotheken’. Fabrice Tourre (1979) deed het de investeerders voorkomen alsof ook het hedgefund van miljardair Paulson – dat in 2007 mede aan de wieg stond van de ‘collateralized debt obligation‘ Abacus 2007 AC1 – hierin investeerde; dat deed Paulson in die zin dat hij ‘short’ ging en dus gokte op een (sterke) waardedaling. Door de hypothekencrisis in de VS werd dit scenario bewaarheid. Paulson & Co was spekkoper, terwijl de investeerders, waaronder ABN Amro, voor ongeveer 1 miljard dollar het schip in gingen.

Tourre – bijgenaamd Fabulous Fab – is een van de weinige individuen die tot nu toe werden berecht voor de rol van Wall Street in de financiële crisis, waarin de SEC met name bedrijven veroordeeld kreeg. Volgens haar eigen website 157 bedrijven, die ongeveer 2,7 miljard dollar aan boetes of andere sancties kregen opgelegd. Tourre riskeert een boete en een schorsing.

Goldman Sachs zelf schikte medio 2010 in deze zaak voor een bedrag van 550 miljoen dollar zonder schuld te ontkennen of bekennen. Het bedrijf liet weten een ‘vergissing’ te hebben gemaakt en dat het reclamemateriaal ‘onvolledige informatie’ bevatte.
In mei van dit jaar werd ook het beroep van ACA Financial Guaranty in de zaak tegen Goldman Sachs afgewezen. Een professionele belegger als ACA had beter moeten weten, was de redenering.

bron: Reuters (Nate Raymond), Zerohedge (Tyler Durden), Bloomberg (David McLaughlin , Chris Dolmetsch), The Telegraph (Katherine Rushton)

Reacties zijn gesloten.