Schulte dupeerde beleggers en FGH

Heinrich Schulte

Heinrich Schulte

Medio mei 2014 begon in Hamburg de rechtszaak tegen Heinrich Maria Schulte, eigenaar van Wölbern Invest, dat in de herfst van 2013 omviel. Schulte nam in 2006 Bankhaus Wölbern over van Barclays, maar stootte de bankactiviteiten al snel weer af. Hij ging door met de investeringspoot, die sinds 1994 tientallen fondsen opzette die ook belegden in Nederlandse kantoorpanden, waaronder de kantoren van Eneco, Dura Vermeer, RBS, Siemens en Cofely. In september 2013 werd Schulte opgepakt op verdenking van het wegsluizen van zo’n 140 miljoen euro. Dat geld stak hij volgens justitie deels in zijn andere bedrijven en ruim 35 miljoen belandde op privé-rekeningen.

De kantoorpanden in onder andere Amsterdam, Almere, Hoofddorp, Leiden, Arnhem en Zwolle waren ondergebracht in vastgoed CV’s, genaamd Holland Fondsen. Het GVB in Amsterdam huurt haar kantoor van Holland Fonds 56. Holland Fonds 52 verhuurde haar kantoor in 2004 voor 10 jaar aan de zakelijke divisie van ABN Amro (later RBS). In elk fonds brachten particuliere beleggers geld in, dat werd aangevuld met een lening. In Nederland is FGH de grootste financier van de Holland Fondsen, met een waarde aan hypotheken van ruim 270 miljoen euro. De beleggers zouden jaarlijks een rendement krijgen van 7,5% en na 10 jaar zouden de beleggers en de bank hun geld terug krijgen uit de verkoop van het kantoorpand.

De economische crisis deed zowel de almaar stijgende waarde van het vastgoed als de huurprijzen de das om. Failliete bedrijven lieten lege kantoorpanden na – Wölbern had een voorkeur voor één huurder per pand – en veel andere bedrijven krompen in. Met de afloop van de contracten dit jaar en de komende jaren vrezen beleggers en hypotheekverstrekkers voor hun geld. En FGH had ook nog tientallen miljoenen tegoed van de vastgoedbaronnen Ger Visser en Roger Lips.

In de vastgoedfondsen bleek ook weinig geld aanwezig voor onderhoud of renovatie, nodig om de panden weer in de etalage te kunnen zetten. Oplettende aandeelhouders trokken daarop aan de bel, hetgeen leidde tot het onderzoek door justitie naar Schulte, arts van professie die ook leiding geeft aan een kliniek. 
Schulte riskeert een gevangenisstraf van maximaal 15 jaar. De 40.000 beleggers verliezen naar verwachting het grootste deel van hun gezamenlijke inleg van meer dan 1 miljard euro.

bron: NRC (Tom Kreling), Duitslandnieuws, Spiegel (Christoph Rottwilm), Frankfurter Algemeine (Christian Müssgens), Quote (Albert Jan Swart)

Reacties zijn gesloten.