SAC Capital Advisors schikt voor recordbedrag

Hoewel Stephen A. Cohen, één van de meest succesvolle en bekende fondsmanagers ter wereld, zelf nog niet is aangeklaagd, doen de rechtszaken tegen SAC Capital Advisors – met jaarlijkse rendementen van 30% – zijn zaken geen goed. Investeerders hebben de afgelopen tijd zo’n 1,7 miljard dollar weggehaald bij het bedrijf, dat ruim 15 miljard in beheer heeft. Medio maart 2013 kwam daar een schikking bij met de SEC voor 616 miljoen dollar voor twee zaken van handel met voorkennis. SAC heeft geen schuld bekend of ontkend. Het beschouwde deze oplossing als een belangrijke stap in het oplossen van alle lopende zaken met de toezichthouder.

Het bedrag van de schikking is het hoogste dat in de VS ooit is overeengekomen in een zaak van handel met voorkennis. In de geschiedenis van de SEC werden slechts 2 keer hogere geldstraffen opgelegd. American International Group (AIG) betaalde 800 miljoen dollar in 2006 en in 2003 moest WorldCom 750 miljoen betalen.

Matthew Martoma

Matthew Martoma

Van het schikkingsbedrag van 616 miljoen dollar heeft het leeuwendeel betrekking op de handel in aandelen in 2 farmaceutische bedrijven die een nieuw medicijn ontwikkelden tegen Alzheimer. Volgens insiders werden deze portefeuilles van CR Intrinsic Investors beheerd door zowel Cohen als Matthew Martoma. Ook deze laatste ontkende schuldig te zijn aan onrechtmatige handelspraktijken.

Een ander onderdeel van SAC, Sigma Capital Management, trof een schikking voor 14 miljoen dollar voor handel met voorkennis in aandelen van ondermeer Dell en Nvidia. Daarbij zouden winsten zijn gemaakt – en verliezen zijn voorkomen – van meer dan 6,4 miljoen dollar.

De afgelopen 3 jaar hebben de federale autoriteiten in New York 76 personen aangeklaagd voor handel in aandelen met voorkennis; 71 daarvan zijn veroordeeld of hebben schuld bekend, waarvan 6 medewerkers van SAC. George Canellos, die de operatie Perfect Hedge leidt bij de SEC, kondigde aan dat er nog veel meer zaken zijn te verwachten.
Met de veroordelingen van SAC-medewerkers hoopt de SEC het net rond Cohen te sluiten.

bron: The Wall Street Journal (Michael Rothfeld, Jean Eaglesham, Chad Bray), Fox Business (Dunstan Prial), The Guardian

Reacties zijn gesloten.