Russische corruptiebestrijder heeft zelf flat vol bankbiljetten

Russische corruptiebestrijder Dmitry Zakharchenko

Dmitry Zakharchenko

Bij een huiszoeking in een flat op naam van de Russische corruptiebestrijder Dmitry Zakharchenko trof de politie begin september 2016 ruim 8 miljard roebel – zo’n 100 miljoen euro – in dollarbiljetten aan. Daarop werd de anticorruptiebaas van het ministerie van Binnenlandse Zaken aangehouden op verdenking van machtsmisbruik en het aannemen van steekpenningen. Onduidelijk was of er mogelijk op andere plekken nog meer geld verborgen zou liggen, wellicht afkomstig van de NOTA bank, die in november 2015 plotseling haar vergunning verloor en waar 26 miljard roebel werd verduisterd. Zakharchenko ontkende alle aantijgingen en benadrukte dat de flat niet van hem, maar van zijn zus was. De rechter liet hem echter tot begin november gevangen nemen.

Insiders schreven ook dit voorval toe aan de machtsstrijd tussen de Commissie voor Economische Veiligheid van het ministerie en een vergelijkbare tak van de FSB. Russische zakenlui ‘gebruiken’ banken om onder de strenge betalingsregels en handelsbeperkingen aan Amerikaanse dollars te komen. Deze schimmige transacties met vers ingevlogen dollarbiljetten – zoals aangetroffen in de flat van de zus van Zakharchenko – wordt door de overheid gedoogd, zij het tegen een passende vergoeding. De elkaar beconcurrerende overheids- en veiligheidsdiensten steken elkaar geregeld naar de troon onder het mom van nieuwe anti-corruptie initiatieven. 

In deze fase leek Dienst Nr. 6 (USB) van de Economische Veiligheidsdienst (SEB) van de FSB de bovenliggende partij, mede mogelijk gemaakt door de steun van generaal Zolotov. In juli 2016 kreeg Sergey Korolev, hoofd van USB, de leiding over de gehele SEB; was getekend, Vladimir Poetin. Diens bodyguard, generaal Viktor Zolotov, werd drie maanden eerder door hem benoemd als leider over de nieuw te vormen Nationale Garde.
De gedoogvergoeding die de FSB opeist, is in de afgelopen 2 jaar al gestegen van 1,5 naar 8 procent.

De opgepakte Russische corruptiebestrijder ontkende elke betrokkenheid, maar eerder werd gepubliceerd dat hij samen met zijn vader miljoenen had verdiend met het smokkelen van harde valuta voor banken. Hoewel allen zonder werk, wonen de familieleden in dure appartementen en hebben aan één auto niet genoeg; naast een luxe Mercedes staan er ook nog een Lexus of Porsche in de garage. Vader Viktor Zakharchenko zou op diverse rekeningen bij de Rotschild Bank en Dresdner Bank in totaal meer dan 300 miljoen euro hebben staan. Hoewel ze Moskou hebben verlaten na de aanhouding van Dmitry, zouden de autoriteiten hen nog wel enkele vragen willen stellen.

bron: Independent (Alexandra Sims), The American Interest (Karina Orlova), Crime Russia


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *