Roscosmos implodeert door corruptie en wanbeheer

Roscosmos logoRoscosmos, de Russische tegenhanger van NASA, heeft z’n langste tijd gehad. Als gevolg van diverse technische mankementen werd na een mislukte lancering van een Proton M raket in juli 2013 besloten om de ruimtevaart-sector grondig te herstructureren. Eind mei 2015 kwam de Russische Rekenkamer naar buiten met een ontluisterend rapport. Tatyana Golikova maakte bekend dat er alleen al in 2014 voor ruim 1,8 miljard dollar oneigenlijk was besteed. Een scherpe stijging ten opzichte van een jaar eerder.

Vice-premier Dmitry Rogozin kondigde aan dat Roscosmos nu echt wordt ontmanteld en dat er nog in 2015 een staatsbedrijf voor in de plaats komt. Rogozin wees het wanbeleid en de corruptie aan als oorzaken van diverse mislukkingen sinds 2010. In april dit jaar mislukte een bevoorradingsvlucht naar ISS en viel de rondtollende Progress raket terug in de dampkring. Half mei stortte een raket met de Mexicaanse communicatie satelliet MexSat-1 kort na de lancering vanaf kosmodroom Bajkonoer (Kazachstan) neer in Siberië.

De aangekondigde bezuinigingen zullen het moraal ook geen goed doen. Eind april maakte de hoogste baas van Roscosmos, Igor Komarov, bekend dat zijn budget de komende 10 jaar met 35% zou worden gekort. Door de lage olieprijs en de ingestelde sancties bleef ook het nationale paradepaardje niet gespaard. 

De opvolger van Roscosmos, dat alleen de ruimtevaartmissies plande, zal ook het ontwerp en de bouw van raketten voor haar rekening nemen. Rogozin riep de betrokkenen op om de komende 2 tot 3 jaar de sector weer op de rails te zetten en zo te voorkomen dat marktaandeel wordt verloren aan bedrijven als Californische SpaceX. Nu heeft Rusland zo’n 40% van de markt voor satellietlanceringen in handen.

Roscosmos Poetin bezoekt kosmodroom Vostochny

Poetin bezoekt kosmodroom in aanbouw Vostochny

Een groot deel van de financiële onregelmatigheden hadden volgens Golikova betrekking op de bouw van het nieuwe kosmodroom Vostochny, in het uiterste oosten van Rusland. Aan het budget van dit miljardenproject voegde Poetin bij zijn bezoek in september 2014 nog eens 1 miljard dollar toe, om de eerste raketlancering in december 2015 te kunnen halen. De FSB en het Onderzoekscomité van de Russische Federatie houden inmiddels een oogje in het zeil bij de werkzaamheden. Al snel werd een directeur van hoofdaannemer Dalspetsstroi gearresteerd op verdenking van verduistering van zo’n 36 miljoen dollar aan publieke middelen. Inmiddels heeft Dalspetsstroi alweer om additioneel budget verzocht, ditmaal een bedrag van 400 miljoen dollar, om Poetins deadline te halen.

bron: International Business Times (Anthony Cuthbertson), Breitbart News (Michael Lucchese), CNN Money (Ivana Kottasova), The Moscow Times (Matthew Bodner)

Reacties zijn gesloten.