Voormalig Roemeense minister van Toerisme zes jaar de cel in

De voormalig Roemeense minister van Toerisme kreeg eind maart 2017 van het Hof van Cassatie een celstraf van zes jaar opgelegd voor omkoping en misbruik van haar functie. Elena Udrea zou in 2011 een boksgala hebben laten financieren door het ministerie. Nadat de lokale sportkrant Gazeta Sporturilor daarover schreef, stelde het Nationale Anti-corruptie Directoraat (DNA) in 2012 een onderzoek in.  Onder het mom van een imagocampagne zou zo’n 2 miljoen euro terecht zijn gekomen bij de organisator van het evenement, de voormalige bokser Rudel Obreja. Toen het ministerie een beroep deed op Europese fondsen, stak anti-corruptiebureau OLAF daar een stokje voor.

Roemeense minister van Toerisme

Elena Udrea

Nadat het onderzoek zich in eerste instantie focuste op Obreja, kreeg DNA in 2014 ook Udrea in het vizier. In mei 2015 werd zij gearresteerd, zij het in verband met een andere zaak, waarvoor haar voormalige echtgenoot Dorin Cocos enkele maanden eerder was opgepakt. Dat betrof een opdracht van zo’n 200 miljoen dollar voor de levering van Microsoft licenties voor alle scholen in Roemenië in 2002. Die operatie liep spaak toen in de loop van 2003 een nieuwe minister van Onderwijs aantrad. Tot 2009 betaalde de Roemeense overheid veel te veel voor haar ICT-aankopen en het zou tot 2014 duren voordat een klokkenluider precies uit de doeken deed wie zich allemaal hadden verrijkt en hoe.

Naast financiering door het ministerie van Toerisme, waarvoor Udrea van december 2008 tot februari 2012 politiek verantwoordelijk was, bepaalde haar collega van Economische Zaken, Ion Ariton, dat tien bedrijven het gala moesten sponsoren. Voor staatsbedrijven is dat verboden, maar toch betaalden bedrijven als Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transgaz en Romgaz samen 390.000 euro aan het bedrijf van Obreja, Europlus Computers SRL. Rudel Obreja was in die tijd voorzitter van de Roemeense Boksfederatie.

Naast haar celstraf van zes jaar moet Udrea, protégé van voormalig president Traian Basescu, ook ruim 1,5 miljoen euro terug betalen aan het ministerie van Toerisme en een boete van ruim 2 ton betalen. Rudel Obreja werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar en wordt voor 650.000 euro ‘geplukt’. Udrea’s voormalige assistent Tudor Breazu werd veroordeeld tot drie jaar cel. 

bron: Romania Insider


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *