Rijkste Fransman wil Belg worden

logo LVMHBernard Arnault (1949), de rijkste man van Frankrijk, wil de Belgische nationaliteit aannemen. De miljardair staat aan het hoofd van LVMH,  dat eigenaar is van luxe-merken als Louis Vuitton en Moët & Chandon Champagne.

De nieuwe nationaliteitswet die begin volgend jaar van kracht wordt, biedt de Franse multimiljardair Bernard Arnault aanzienlijk meer kansen om Belg te worden. De nieuwe nationaliteitswet wordt volgende maand in de plenaire Kamer gestemd en zal begin 2013 in werking treden. Ze biedt een spoedprocedure om Belg te worden via het parlement, maar enkel voor mensen met buitengewone verdiensten voor het land, die een bijdrage leveren aan de internationale uitstraling van België. In dat geval is er geen voorwaarde inzake verblijfsduur. De huidige wet vereist dat iemand drie jaar in België moet wonen. Of – zoals in het geval van Bernard Arnault – moet aantonen dat hij ‘werkelijke banden’ heeft met ons land. Volgens de krant La Libre Belgique woont Arnault weliswaar in Parijs, maar heeft hij ook een woning in Brussel.

foto Bernard Arnault

Bernard Arnault

Zelf zei Arnault in een communiqué dat hij Belg wil worden om zijn investeringen in België aan te zwengelen. Hij zou bezig zijn met het versterken van een coördinatiecentrum in dat land.

Bernard Arnault maakte zijn voornemen bekend in een politiek gespannen context in Frankrijk, waar de regering de komende week definitief beslist over het belasten van inkomens boven een miljoen euro met een tarief van 75%.

Forbes Magazine schat het vermogen van Arnault op 32 miljard euro. Daarmee is hij niet alleen de rijkste Fransman, maar ook de rijkste Europeaan en de vierde rijkste persoon van de wereld.

bron: NOS, HLN.be, De Standaard

Reacties zijn gesloten.