Real en Barca niet in de war van forse boetes

Begin juli 2016 kregen zeven Spaanse voetbalclubs uit Brussel te horen dat er 70 miljoen euro moest worden terugbetaald op grond van ongeoorloofde staatssteun. Bij Real Madrid ging het om een bedrag van zo’n 18,5 miljoen euro, verband houdend met de verkoop van grond aan de gemeente tegen een wat hoge prijs. Het Valencia Institute of Finance stond in de jaren 2010 – 2013 garant voor leningen aan de in financiële problemen verkerende clubs Valencia, Hercules en Elche. Omdat daar geen voorwaarden (herstructurering, besparing) aan waren verbonden, oordeelde de Europese Commissie dat hierdoor een concurrentievoordeel was gecreëerd. Dat kostte ze nu samen 30 miljoen euro. Onderzoek naar Nederlandse voetbalclubs bleef zonder gevolgen; hier werden wel voorwaarden gesteld aan leningen en garanties.

Real en Barca

Real Madrid – Celta Vigo, Santiago Bernabeu, 5 maart 2016

Daarnaast hadden, gebaseerd op wetgeving uit 1990, vier clubs een bijzondere fiscale status, waaronder Real en Barca. Zij werden niet beschouwd als een sportbedrijf met winstoogmerk (30% winstbelasting), maar als non-profit vereniging (25% winstbelasting). Daarvoor moeten de clubs een nog nader te betalen boete van rond de 5 miljoen euro betalen. De betreffende belastingwet werd met ingang van 2016 aangepast.

“Using taxpayers’ money to finance professional football clubs can create unfair competition,” lichtte de EU commissaris van Mededinging, Margrethe Vestager in een verklaring toe. “Professional football is a commercial activity with significant money involved and public money must comply with fair competition rules.” De onderzoeken werden in 2013 gestart, na een gezamenlijke verklaring in 2012 tegen ongeoorloofde staatssteun in het profvoetbal door UEFA-voorzitter Michel Platini – stuwende kracht achter het Financial Fair Play initiatief – en Joaquin Almunia, voorganger van Vestager.

Voor Real en Barca is het klein bier. De clubs draaiden in het seizoen 2014-2015 opgeteld een omzet van 1,14 miljard euro. Real Madrid kocht Gareth Bale voor 100 miljoen en betaalt Christiano Ronaldo zo’n 50 miljoen euro per jaar. FC Barcelona kocht Neymar da Silva Santos Junior voor 57 miljoen. Dan zijn er sectoren die slechter draaiden, in een land dat met 100 miljard uit Brussel op de been werd gehouden

bron: the Guardian (Jennifer Rankin), Independent (Sam Wallace), EC


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *